Kibogoztuk: műfaji meghatározások

2016. február 27., szombat
Na, akkor tegyük tisztába egy kicsit a dolgokat! Az elmúlt hónapban igyekeztem nemcsak a fülszöveg alapján választani a könyveket, hanem az átlag olvasói vélemények és mások kritikái szerint is. Ez persze nem azt jelenti, hogy szerintem egy, az átlag számára kiválónak tartott könyv tényleg olyan jó lenne, és ugyanez fordítva - de a dolog nagyon tanulságos. A moly.hu adatbázisában szerencsére bárki kifejtheti rövidebben-hosszabban a véleményét, ami az éhes könyvvadásznak is megkönnyítheti a választást. De komolyan meglepődtem néhány kritikánál: világos, hogy egyes történeteknél nem egyértelmű a műfaji meghatározás, de hogy homlokegyenest az ellenkezőjét írják be...! Úgyhogy összegyűjtöttem néhány népszerűbb műfajt azok rövid leírásával együtt, csakhogy képben legyünk.

Dark fantasy: Negatív tónusú történet misztikus elemekkel, ami nem ritkán horror vagy disztópikus jellemzőket hordoz. Többnyire nem happy enddel végződik, képi jellemzője lehet a brutalitás is.


Disztópia: Történet a társadalom romlottságáról, a világ pusztulásáról, sőt, gyakran magáról az apokalipszisről. Általában valamikor a jövőben játszódik, középpontjában szegénység, szenvedés, elnyomás és káosz uralkodik.
  

Fantasy: Misztikus elemekkel operáló történet, ami játszódhat a mi világunkban vagy egy képzelt világban is. Többnyire ősi mítoszokból merít, és középpontjában mindig szerepel egy vagy több hősi karakter.


Horror: Rémisztő történet, központi eleme a félelem. Ritkán találkozni könyvekben kiemelkedő alkotásokkal, a horror többnyire a filmvilágra jellemző. Nem összekeverendő a thrillerrel!
  

Krimi: Bűnügyi regény, középpontjában valamilyen bűntény, többnyire haláleset áll. Főszereplője általában egy különleges nyomozó, detektív áll, de van, hogy az eset valamely személyes érintettje kezd nyomozásba.
  

Lélektani: Tönkrement emberi sorsról, lerombolt lelki világról szóló regény. Ritkán van benne karakterfejlődés, kiút a gödörből, többnyire a bukásról szól. Lehet olyan könyv is, ami az olvasóra próbál lelki hatást gyakorolni.


Romantikus: A történet központi eleme a szerelem, a felhevült érzelmek, a vonzódás két ember között. Leggyakoribb ábrázolása, amikor a szerelmesek két ellentétes világból vagy élethelyzetből kerülnek össze.
  
Sci-fi: Szó szerint tudományos-fantasztikus mű, leggyakrabban a világűrben vagy földönkívüli civilizációban játszódó történettel. Fontos szerepet kapnak a misztikus és a steampunk elemek, lehetséges ábrázolása a távoli jövőnek.
  

Thriller: A horrorhoz hasonlóan itt is a rémisztgetésen van a hangsúly, de a cél nem a félelem, csupán a borzongás, a hideglelés. A mű gyakran operál fantasy-elemekkel, pl. szellemekkel, boszorkányokkal, vagy megmagyarázhatatlan rejtélyekkel.
  

Young Adult: Ifjúsági regény, 14-20 év körüli korosztállyal a főszerepben. Gyakoriak benne a többi műfaj jellemzői, szólhat kalandról, fájdalomról, szerelemről, csalódásról, tehát kicsiben magát a fiatalkori életet ábrázolja. Manapság a legnépszerűbb stílus.


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése