Mi van a Kenyon-Clare per mögött?

2016. február 15., hétfő
Megkezdődött az évszázad összecsapása! Február 5-én Sherillyn Kenyon Sötét Vadászai hadat üzentek Cassandra Clare Árnyvadászai ellen, és ezen most a fél olvasói világ bezsongott! Kommentháborúk, véleménycsaták pusztítják a betűtengert, mindenki, aki valaki - vagy annak hiszi magát -, íjat vagy szeráfpengét ragadva veti bele magát a pusztításba, hogy vért és tintát ontson ellenfeléből.


Nos, jómagam békés szemlélőként többnyire csak ülök trónusként kezelt fotelemben, és röhögve figyelem az eseményeket egy jó könyv és egy tábla csokoládé társaságában. De még effajta csöndességemben is suttogva teszem a megjegyzést, csak hogy a nyugodt kívülállók hallhassák: azért nem alaptalanul!

Nincs jogom állást foglalni egyik oldalon sem: Kenyon műveit nem ismerem, Clare műveit is csak felületesen, utánaolvasások, beszélgetések és a Csontváros film megnézésén keresztül. Viszont ha csak azt veszem alapul, amit látok, megismétlem: nem alaptalanul emeltek vádat Cassandra Clare ellen. Persze szó sincs plágiumról, és tény, hogy az érintett vádpontok is könnyen támadhatóak, mert ma már nehéz fantasyt csak elképzelni is valamilyen misztikus tárgy nélkül, az éjszaka vadászai pedig vonzó téma a kiéhezett fiataloknak, legyen szó sötétről vagy árnyról.

Viszont tény, hogy Clare sok helyről merített, sőt, lopott ötleteket. Ezekből szeretnék felvetni egy csokorra valót, amit a könyv olvasói gyűjtöttek össze:

Végzet Ereklyéi: mondén Harry Potter: mugli
Végzet Ereklyéi: Intézet Harry Potter: Roxfort
Végzet Ereklyéi: vérfarkas vs. vámpír Twilight: vérfarkas vs. vámpír
Végzet Ereklyéi: Clary és Valentine Star Wars: "Én vagyok az apád!"
Végzet Ereklyéi: szeráfpengék kék fénye A Gyűrűk Ura: Frodó kardja
Végzet Ereklyéi: adamantin kard Trónok Harca: valyriai acél
Végzet Ereklyéi: a három ereklye Harry Potter: a halál ereklyéi

Ha még találsz, írd meg kommentben!

Még egyszer hangsúlyozom: nem kívánok részt venni egy ilyen értelmetlen vérontásban, és minden könyvvadászt is óva intenék ettől. Hacsak nem vádolnak meg minket azzal, hogy vadászok vagyunk, nem látom okát annak, hogy ilyen indokolatlan rajongással álljak ki valami mellett, ami mindenképpen más mítoszokból csórva formázta meg önmagát. Ha pedig valakinek gondot okoz, hogy ha még csak könyvekre is, de vadászunk, az élvonalban szállok be a küzdelembe... mondjuk az illető fejéhez vágom a Háború és békét - mert az vastag.

Angolul tudóknak ide kattintva elérhető a vádirathoz kapcsolt 3. számú melléklet, a szereplők összehasonlítása.

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése