Madarat tolláról, könyvet... traileréről?!

2016. március 6., vasárnap
Egy filmről nagyon sokféleképpen szerezhetsz első benyomást: mesélhetnek róla barátaid, ismerőseid, olvashatsz a történetéről spoilert, vagy megnézheted a trailerét. De mi a helyzet a könyvekkel?

Pár éve nagyon divatosakká váltak a könyvtrailerek, tudod, azok a rövid videók, amik felvázolják előtted egy könyv koncepcióját és tartalmát. Egy jó könyvtrailer nagyban megkönnyíti az író üzenetének átadását, a kiadó számára marketingeszközül szolgál, az olvasóknak pedig jó kedvcsináló. A videó segít a képi anyag elképzelésében, a háttérzene remek lélektani előkészítést nyújthat a tartalom átéléséhez. Íme néhány különleges könyvtrailer, ami rám valamiért nagy hatással volt:

Veronica Rossi: Végtelen ég alatt


Egyszerű, beszédes, szerethető. A trailerkészítés legegyszerűbb módja, ha úgy mutatjuk be a könyvet, mintha film lenne. Ehhez persze jó képi anyag, fülbe mászó zenei aláfestés, remek speciális effektek és persze kitűnő színészgárda kell. A HarperTeen pedig ügyesen összehozta mindezt. A videó könnyen emészthető, segít elmerülnünk a könyv világában és még a karakterekről is kapunk valamiféle képet. Nekem mindenesetre nagyon tetszett.

Maggie Stiefvater: Hollófiúk


Ez a videó valami szenzációs! Kevesebb, mint 2 percben annyi információt ad a könyvről, ami miatt bárkinek kedve támadhat elolvasni a történetet. Különlegessége, hogy Stiefvater munkája áthatja az egész trailert: ő írta és adta elő barátaival a magával ragadó zenét, ráadásul teljes animációt is ő készítette, így láthatjuk elképzelését a karakterekről. A videó elérhető a saját YouTube-csatornájáról, amin további trailerei mellett vlogbejegyzéseket és egyéb érdekességeket is találhatunk.

Paulo Coelho: Alef


Aki szereti a zoomquilt.org videóit, most örülni fog: Coelho kiadója ugyanis az ő csapatukkal készíttette el a 2011-es Alef trailerét. Az ajánló tehát fantasztikus, látványos, általa az olvasó első kézből tapasztalhatja a könyv címében szereplő alef-élményt. A drugtripet enyhítendő a trailer hangulatos zenét kapott, a képi anyagban pedig legalább annyi spoilert találunk, mint részletességet. Vigyázat, tényleg szédítő a látvány!

 

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése