Susanna Clarke: A Hollókirály

2016. május 14., szombat
Hogy milyen könnyen megtéveszthető az ember! Mondjuk éppen egy hatásvadász fülszöveggel vagy egy olyan író ajánlásával, aki tényleg letett már valamit az asztalra. Úgy tűnik, Neil Gaiman neve se garancia, vagy csak udvarias akart lenni? Vagy menjünk tovább: filmsorozat készül az adott könyvből, és a fotók alapján - ruhák, díszletek, színészek - úgy érzed, hogy megfogott magának, mert a látvány erősebb, mint az írott szöveg. És akkor a nagy reklámfogásról nem is tettem említést, miszerint: "A Hollókirály, a felnőtt Harry Potter"! - Ja, ha már így kell eladni egy könyvet, igazán gyanút foghattam volna!

Jó-jó, de a BBC nem szokott melléfogni, olyan jó sorozatai vannak... Akárhogy is próbálom menteni a menthető: bedőltem.

Végigolvastam. Bár lett volna erőm abbahagyni, valahány dühkitörésemnél Sol ezt javasolta, de nem: átrágom magam rajta, mert nem szokásom feladni. Néha kell engedni az elvekből: időt takarítunk meg... ja, és van még rengeteg könyv, ami arra vár, hogy elolvassam, ami jó eséllyel egy bevásárló listánál azért érdekesebb. A Hollókirály nem az.

Susanna Clarke humoros formában akarta ábrázolni a mágusvilágot, sok-sok izgalommal, fordulattal, látványos képekkel... Oké, álljunk meg és kezdjük az elején! Humoros. Nos, ettől aztán távol áll, inkább röhejes, ahogy Jane Austen általam nagyra becsült regényének stílusában próbálja megismertetni az olvasóval a szereplőket. Úgy éreztem, mintha egy elmegyógyintézet ápoltjait mutatta volna be, mondjuk, némelyiküknek tényleg megérett már egy beutaló. Hiába az erőlködés, nyomában sem volt a Büszkeség és balítélet karakterei bájosan humoros ábrázolásának.


Maga a cselekmény is annyira bugyutára sikeredett, hogy fogtam a fejem. Komolyan, egy ötévesnek is nagyobb képzelőereje van! Varázsoljunk járható utakat a katonák talpa alá, hogy gyorsabban tudjanak haladni, majd szüntessük meg a varázslatot, nehogy az ellenség utolérjen minket! Nyerjünk háborút mágusokkal! Ez ám az ötlet! A történetbe beleszőtt tündérmitológiáról is ejtenék pár szót: egyrészt annyira sötétnek van ábrázolva, mintha a pokol démonjairól lenne szó, másrészt végtelenül ostobának vannak feltüntetve ezek a lények. Na és csak a jó öreg Angliában vannak mágusok? Szegény kis Napóleon, hogy nem tudott már keríteni legalább egy sarlatánt? Nincs szerencséje, a történet egyetlen sarlatánja is brit, még ha a bőre egy kissé Krisnáéra is hajaz. Sajnálatos módon jó atyja egy fogadás alkalmával megette a varázskönyvet, amit a gondjaira bíztak, majd jóllakottságában magáévá tette asszonyát, aki megszülte kék varázsszövegekkel telitetovált sarját!

Izgalom? Fordulatok? Hűha! Egyetlen körmömet sem rágtam le.

800 oldal tömény szenvedés.

Véleményem szerint egy írónak legyen saját stílusa és ne akarjon másokat majmolni. Igen, utánzás, mert semmi más okot nem találok arra, hogy miért kellett néhányszáz oldallal később látványosan stílust váltania Clarke-nak? Nem is tudom, melyik a rosszabb, az utánzott vagy a saját, ami lagymataggá vált, mint amikor altatót veszel be és elmosódnak a körvonalak. Paródia vagy sem, nem indokolt a váltás.

Ezt a könyvet szentségtörés egy lapon említeni a Harry Potterrel vagy a Trónok harcával!

Unalmas, idegesítő írói stílus, idétlen karakterek, sefüle-sefarka sztori. Ez egy beteg könyv, ami több sebből is vérzik. Igazság szerint a koncepciót sem tudom értékelni, olyan, mintha egy zsákba beledobáltak volna néhány hozzávalót, összerázták, majd, amit az asztalra borítottak, abból lett ez a könyv. Szemétbe vele! 

Értékelés:

Koncepció: 2/5
Sztori: 2/5
Karakterek: 2/5
Leírás: 2/5
Írói stílus: 2/5

Ajánlom: 2/5

Erőssége: Ha kell, minden rosszban találok jót, még ebben a könyvben is. Néhány leírás egész jól sikerült. Pl. Mr. Norrell háza.

Újraolvasnám: NEM

2 megjegyzés:

  1. Szinte hallottam, ahogy hisztérikusan-dühösen sikoltod azt a NEM-et az újraolvasásnál :D Elég borzasztóan hangzik ez a regény, egyáltalán nem keltette fel az érdeklődésemet.

    VálaszTörlés
  2. Elég borzasztó volt, de már nem is emlékszem, volt-e erőm sikítani a végén! :D Nem is ajánlom könnyű szívvel, hidd el! :)

    VálaszTörlés