Karen Thompson Walker: Csodák kora

2016. július 10., vasárnap
Ahány disztópia író, annyi elmélet a világvégére. Van, aki nem akar sokáig szenvedni, ezért gyors halálról ír; van, aki csak visszamenőleg magyarázkodik a pusztulás okairól; és van, aki leírja a teljes folyamatot. Többnyire közkedvelt és akciódús elemekkel operálnak: zombikkal, háborúkkal, betegségekkel és idegenekkel - de egy dolog közös bennük: hadat üzennek a világnak, halálra ítélik, és élvezettel közvetítik haláltusáját a mi perverz élvezetünkért. Magam is lelkes híve vagyok a disztópiáknak, és minden tiszteletem azon alkotóké, akik a véres kegyetlenségből hősöket, feltámadást és reményt adó történeteket alkottak.

Na, ez az író nem ilyen!

Karen Thompson Walker előállt azzal az egyedülálló ötlettel, hogy az ő regényében az apokalipszist márpedig a Föld lassulása fogja okozni. Tök jó! Végre nem a milliószor ismételt sablonok! Adjunk új halálnemet a bolygónak! Annyi potenciál van ebben az egyetlen kis gondolatban, hogy engem is azonnal lázba hozott. Lassuljon le a Föld, éljük át együtt a világvégét! Ráadásul egy ilyen zseniális koncepciót aztán nehéz elszúrni, igaz? Biztos jó lesz a könyv többi része is! Hát, ha sokáig akarod még dédelgetni ezt az illúziót, most fejezd be az értékelésem olvasását, mert, bizony, csalódni fogsz...

A könyv úgy általánosságban véve teljes katasztrófa - és itt nem a disztópiáról beszélek! Maga a történet a 11 éves Julia szempontjából lett leírva, aki a saját szűrőjén keresztül csak annyit vesz észre a történtekből, ami egy 11 éves kislányt általában érdekel. És még ezt sem vagyok képes elhinni. Mármint... most komolyan:
"Sok mindent meg kellett tanulnia például a haj- és bőrápolásról. Vagy arról, hogy hogyan kell helyesen tartani a cigarettát. És azt sem minden lány tudja magától, hogyan verje ki egy fiúnak."
TÉNYLEG EZ ÉRDEKLI A 11 ÉVES LÁNYOKAT?! A 11 ÉVES LÁNYOKAT??? Hűha, valahogy nagyon lemaradtam ettől a kortól. Ja igen, a könyv a címkéi alapján ifjúsági! Szerintem érdemes lenne elgondolkoznunk, miért kell direkt k*rvákat nevelni a gyerekeinkből. Soha nem adnék ilyen üzenetet a gyerekek agyába! És szégyen, hogy van, aki mégis megteszi.


Történet úgy alapból nincsen - mert hát minek? Úgyis vége lesz a világnak, tök fölösleges normálisan írni arról, mi történik addig! Egy-két jelentéktelen esemény, néhány brutális klisé, de semmi több. Meg tudtam érteni a cirkádiaiakat: ilyen unalmas életet élve én is napi 30 órákat aludnék. A karakterkidolgozás meg megint egy olyan dolog, amiről lehetetlen beszélni: nincs! Ugyanazt a mintát követi, mint amit A lány, aki tud repülninél már leírtam: egy személy, egy jellemvonás. Anyu idegbeteg, apu laza, hogy ne is említsem Mrs. "Az életben egyedül meghalni muszáj (...) Minden más szabadon választható." tanárnőt. Kivéve persze Seth Morenót, mert hát ő bizony tökéletes. De rohadt bunkó volt, amikor Julia kifejezte neki együttérzését a rákos anyjáért...

A katasztrófa leírásai legalább elgondolkodtattak. Komolyan, fogalmam sincs, hogy fizikailag vagy biológiailag mennyire helytállóak a könyv fejtegetései, de azok a leírások néha egész jól sikerültek. Sokat forgattam a fejemben, lehetséges lenne-e úgy élni, hogy követjük a Nap ritmusát, hiába 36-48 órát tölt égi pályáján, vagy hogy tényleg úgy omlana össze a társadalom, ahogy a Walker leírta. És valójában erre hogyan reagálnának a világ vezetői? Érdekes kérdések ezek.

Nos, ennyit a Csodák koráról. Szerény véleményem szerint egy esetleges világégéskor ez a könyv legfeljebb gyújtósnak lenne alkalmas. Őszintén bánom, hogy rááldoztam a drága időt, hiába duzzad már a lassulás kezdete óta. Mégsem mondom, hogy ez minden idők legpocsékabb disztópiája - van arra más jelöltem is. Peace!

Értékelés:

Koncepció: 4/5
Sztori: 1/5
Karakterek: 1/5
Leírás: 3/5
Írói stílus: 2/5

Ajánlom: 2/5

Erőssége: Az apokalipszis oka, mint a könyv alapja, és a leírások.

Újraolvasnám: NEM

4 megjegyzés:

 1. Már nagyon régóta szemezgetek ezzel a könyvvel, potom pénzért megvettem, több kihívással is próbáltam ösztökélni magam, de az értékelésed után... ehh. Talán jó, hogy nem kínzom vele magam. A legdurvább az az idézet. Szerintem én egy másik bolygóról jöttem, mert 11 évesen még az udvaron játszottam a barátnőimmel, még talán a bőr- és hajápolás érdekelt, na de a cigi meg a fasz? Höhh. Régimódi vagyok.
  (Amúgy milyen király lenne, ha lassabban telnének a napok, több idő lenne aludni... meg dolgozni. Na jó, belegondolva nem is lenne király.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, az volt az a pont, ahol nekem is le kellett volna állnom. És a könyv amúgy nagyon sok hasonló szöveggel van tele. Még hogy 11 éveseknek f*szverés... eh, lehet, hogy tényleg csak mi vagyunk ilyen vaskalaposak. :D
   Sajnálom, hogy még pénzt is áldoztál rá, de az én megítélésemben tényleg kár volt ezért a sz*rért fákat kivágni. De hát van, akinek bejön. De hogy miért...?!
   (Ja, én is elgondolkoztam rajta. De azért azt is csak mértékkel: a könyv végén már 60 órás egy nap!)

   Törlés
  2. Most már annyira kíváncsi vagyok a könyvre, hogy belekezdtem. :D

   Törlés
  3. Őszinte részvétem! xD Majd mesélj!

   Törlés