Döglött akták - avagy mindannyiunk sajnálatára elfeledett sorozatok, melyek lezáratlansága végtelen űrt hagyott maga után

2016. augusztus 9., kedd
Szerintem ebben az eszeveszettül hosszú címben mindent elmondtam a bennem dúló érzésekről. Tudod, vannak azok az indokolatlanul hosszúra nyújtott történetek, melyek harmadik, negyedik, nyolcvanadik része már tényleg csak az újabb bőrök lehúzására szolgál. Ezek tartalmából, ahogy mondják, tizenkettő egy tucat, ezer hozzájuk hasonlót is olvashatunk. De sajnos léteznek olyan sorozatok is, melyeket talán a legjobb fordulatnál szakított félbe az író, de ezek feloldására talán soha nem kerül sor. Legjobb esetben ezt csak a fordítás hiánya okozza, máskor a mű porosodik a fiók legmélyén, esetleg átdolgozásra várva, megint máskor maga a kiadó nem vállalja a megjelentetését. Ezek az irodalom döglött aktái, melyekből most bemutatnék egy csokorra valót.


Bár a skót írónő egyetlen befejezett könyvsorozata már 2011-ben lezárult, itthon csupán az első része jelent meg. Külön érdekesség, hogy az Animus kiadó nem tartotta meg a könyv eredeti címét, ehelyett Exodus 2100 néven dobták piacra. A magam részéről nagyon szerettem ezt a történetet, magyarul és eredetiben is olvastam - csupán azért nem olvasom el angolul a folytatásait, mert nem akarom esetleg lerombolni magamban mindazt, amit ez a könyv gyerekkoromban felépített bennem. Szerintem az Exodus 2100 nem kapott akkora figyelmet a hazai közönségtől, amekkorát kellett volna, valószínűleg ezért is nem jelentek meg itthon további részei, a Zenith és az Aurora. Bízom benne, hogy ez egy napon megváltozik.


A norhumberlandi hercegnő különös históriáját eredetileg Maryrose Wood gondozására bízta. A sorozat hamar kedvencemmé vált sötét hangulatvilága és filmszerű ábrázolása miatt. Szörnyen csalódott voltam, amikor megtudtam, hogy a Harper Collins kiadó már nem vállalta a befejező kötet kiadását - ami bár később egy másik író nevén megjelent, hazánkba már nem jutott el. Aki nem szereti a függővéges befejezéseket, inkább bele se fogjon a sorozat elolvasásába - ugyanis nem valószínű, hogy valaha is megismeri Jessamine és Gyom történetének végét.

Nem mindegy, hogy halott sorozat, halál komoly vagy halott Sirius - elnézést kérek mindenkitől. :D
Kép: Sol


És elérkeztünk a sorozathoz, amire sokan lennénk kíváncsiak, de aminek a megjelenése körül a legtöbb kérdés vetül fel. Míg Veronica Rossi sorozatát már 26 országban forgalmazzák, s már a megfilmesítés jogát is eladta a Warner Brothers-nek, kis hazánkban csak az első kötet került kiadásba. A további részek kiadása körül csak a találgatások mennek: hallottam már olyan információt is, mely szerint az Alexandra Kiadó kevesli az eladott példányok mennyiségét, nem gazdaságos nekik a könyv forgalmazása - tehát mindenképpen az érdeklődés hiányára hivatkoznak. Bármi legyen is az igazság, tény, hogy a kiadó nyilvánosan utoljára a Könyvjelző Magazin 2013. november végi számában beszél a Végtelen ég alatt-ról, ott még a folytatás tervben lévő megjelenését emlegetve - noha a sorozat molyos adatlapján szinte pofán ordít minket az "A sorozatnak nem jelenik meg több kötete ezen a nyelven." felirat. 


Egyszerűen imádtam James, Nuala és Sullivan karakterét a Balladából, nem is említve nagy kedvencemet, a Töviskirályt. Sokan nem tudják, de Maggie Stiefvater ismert sorozata nemcsak két részből áll. Az írónő már megírta a sorozat befejező kötetét, a Requiemet - de nem adta ki. A honlapjának Gyakran Ismételt Kérdések menüpontjában a következő választ írja ezzel kapcsolatban: "Megírtam a harmadik könyvet, a Requiemet, és a szerkesztőm azt mondta, rendben van, de nem hiszem, hogy a "rendben van" elég jó. Addig nem engedem kiadatni a könyvet, amíg nem érzem úgy, hogy jobb ennél. Fogalmam sincs, ez meddig tart." Úgy gondolom, Maggie hozzáállása nagyon dicséretes - engem azért most nagyon furdal a kíváncsiság!

Ha tudsz még hasonló lezáratlan sorozatokról, esetleg ismered befejezetlenségük okát is, nyugodtan írd meg kommentben! Kíváncsian várom!


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése