Halloween Projekthét 2016 - Parazene

2016. október 30., vasárnap

Nemrég a paranormál játékokról írtam cikket a Virág által tervezett Halloween Projekthétre. Azonban úgy gondoltam, mivel már a nyakunkon van az ünnep, esetleg elkezdhetnénk úgy igazán ráhangolódni. És mi sem segítene ebben annyira, mint néhány horror stílusú zene? :) Úgyhogy ebben a bejegyzésben összeszedtem néhány kedvencemet a műfajban - kategóriákra osztva.


Filmzene: Halloween

A zene, amitől gyerekként rémálmaim voltak. Tökéletesen megkomponált hangulat, döbbenetes összkép. Pedig valójában az egész brutálisan egyszerű: mindössze pár hangból álló zongoratéma, ami időnként modulál egyet, alatta basszus és a '70-es évek diszkóját idéző, gyenge dobkíséret. Mégis az egész egyszerűen vérfagyasztó és kegyetlen. Filmek közül még a Fűrész zenéjét imádom, bár magához a filmhez más érzések fűznek, mint egy átlagos horrorhoz: számomra az inkább az ördögi tudat zseniális és megdöbbentő játéka, több egy egyszerű horrorfilmnél.


Videojáték: Slender Man Song

Noha nincs túl sok köze a kultuszteremtő játékhoz; mint feldolgozás, nagyon megállja a helyét. Engem az énekes verzió inkább csak idegesít, ezért az instrumentális verziót hoztam a válogatásba. A Halloween zenéjéhez képest már sokkal változatosabb; igaz ugyan, hogy ebben is hasonló elemek szerepelnek. Amúgy döbbenetes, hogy egy harangjáték milyen félelmetes hatást tud kelteni, ha jól használják. A másik nagy kedvencem a kategóriában a Corpse Party chiptune-ra emlékeztető zenéje. Nem annyira horror, nem annyira félelmetes, mégis mindig megborzongat - főleg, ha a történetére gondolok.


Anime: Elfen Lied

Az anime, amit nagyon nehezen mertem csak végignézni. Ne kérdezd, hol a logika abban, hogy a Corpse Partyt végig mertem vinni, az Elfen Liedtől meg ódzkodom; én sem értem. Ugyanolyan gore-os mindkettő, sőt, a Corpse Party talán még brutálisabb is, bár az inkább lélekromboló, mint ijesztő. A Lilium viszont nagyon hangulatos, ha engem kérdezel. Sharm feldolgozását linkeltem, egy egyszerű zongorakíséretes verziót, ami szerintem csak még inkább kiemeli a történet drámaiságát. Szeretettel ajánlom mindenkinek!


Rap: Violent Bible Rap

Ez a szám nem kimondottan horror, habár ők horrorcore-nak nevezik. Két kedvenc Youtube-rapperem, Dan Bull és Dave Brown adja elő (igen, mindkettőjük monogramja D. B., lol). A szám érdekessége, hogy az összes szöveg, ami elhangzik, a Bibliából lett kiemelve - a források a jobb felső sarokban pörögnek. Nem kívánok senkivel sem vallásfilozófiai kérdésekbe bonyolódni, biztosan más értelmük van az elhangzott soroknak az eredeti szövegkörnyezetükben, de azért furcsa, hogy egy ilyen szent könyv ennyi brutalitást tartalmazzon. Akárcsak az, hogy a videó alatt nincsenek vallásos hatecommentek. Érdekes. :D


Dubstep: Lilith

Akkor már miért ne szolgáljuk ki a népet? :D Ezt a számot a Youtube ajánlója dobta fel nekem pár hónapja. Bár több dubstep számot hallgattam már, nem vagyok a stílus rajongója. Mégis, ez a szám kifejezetten tetszik! Itt is a harangjáték a vezérhangszer, de természetesen megvannak benne a dubstep elektronikus hangzásai is. Varien, a szerző megjegyzése szerint "A Lilith egy kislányról szól, aki szereti megenni a lelkeket. Különösen a tiédet." Azt hiszem, ez ellen már nem tehetünk semmit. Bocsi mindenkitől! :D


Saját: Taste of Fear

Tudom-tudom, ez itt nem a reklám helye, mégis úgy gondoltam, a témába vág a B. A. Paris-féle Zárt ajtók mögötthöz írt számom. Éppen azt a fejezetet olvastam, amikor megtudjuk az igazságot Jack Angelről, amikor jött a daltéma. Nem annyira a félelmetességre, inkább a nyomasztó hatásra koncentráltam komponálás közben. Amúgy jelenleg A szobához írok zenét, amiben igyekszem félelmetesebbre venni a figurát. Amint kész lesz, hozom azt is.

Még egyszer szeretném megköszönni Virág meghívását a Halloween Projekthétre. Egy élmény volt. :) Minden olvasónak ajánlom figyelmébe ő és 13 további bloggertársam írásait. Mindannyian kiváló tartalmakat hoznak létre, számomra is okoztak néhány kellemes percet a projekthez írt cikkeikkel. Kellemes és hátborzongató ünnepeket mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése