Inkább - Book tag

2016. november 1., kedd

Lám-lám, jönnek az esős évszakok, közben záporoznak a book tagek. Ezúttal Frid áldozatául váltam, aki az olvasási szokásainkat boncolgató Inkább book tagre küldött meghívást. Challenge accepted!

1. Melyiket olvasnád inkább: csak trilógiákat vagy csak önálló könyveket?
Mindenképpen csak önálló könyveket! Egyrészt azért, mert szélesebb a lehetőségek tárháza, másrészt a trilógiákban nagyon nagy a csalódási esély - legalábbis én ezt tapasztaltam. A legtöbb sorozat is csak az első kötetig értékes, a folytatások nagy része csak az egyes bőrök lehúzása a sztoriról. Viszont nagyon sok egyedülálló koncepcióval találkoztam már egyrészes könyvek olvasása közben.

2. Kitől olvasnál inkább: csak nőktől vagy csak férfiaktól?
Az első kérdéshez hasonlóan: szélesebb a kínálat, ha csak női írók könyveit kellene olvasnom. Amúgy ez nagyon érdekes: a régi időkben az irodalomban férfiuralom volt, például a legnagyobb költők is férfiak közül emelkedtek ki. Manapság viszont nagyobb teret kapnak a nők, aminek egyébként nagyon örülök. Több a lehetőség, változatosabbak a sztorik. A férfiak például többnyire fantasyket vagy kalandregényeket írnak. A nők meg ezen kívül még vagy milliónyi különböző stílusban alkotnak. Tehát a válaszom egyértelmű. :)

3. Hol vásárolnál inkább: könyvesbolt vagy online?
Csakis könyvesboltban! Számomra az online vásárlás gyorsasága és kényelme nem pótolja a könyvek illatát, tapintását, az érzést, ahogy hosszas keresgélés után végre megtalálod, a kezedben tarthatod a könyvet, amit már oly régóta keresel. Semmiért nem adnám ezt az érzést!

4. Melyiket választanád inkább: az összes könyvből film, vagy sorozat?
Ez számomra ugyanolyan, mint az önálló könyvek vagy trilógiák kérdés esetében. Sehogy se tudnám elképzelni, hogy egyetlen könyvből például hosszabb filmsorozatokat készítsenek. Éppen emiatt számomra a készülő Tizenhárom okom volt sorozat nagyon érdekes tanulság lesz. Semmiképpen sem fogom kihagyni. Ha másra nem, arra mindenképp jó lesz, hogy bizonyítsam az állításomat. :D

5. Mennyit olvasnál inkább: 5 oldalt naponta, vagy hetente 5 könyvet?
CSAK 5 OLDAL NAPONTA?! MEGBOLONDULTÁL???

6. Mi lennél inkább: kritikus vagy író?
Na, ez az én esetemben nagyon nehéz kérdés. Szeretek kritizálni, de nem tudnám csak ennyire leszűkíteni az érdeklődésemet. Van néhány történetem, amit meg szeretnék írni, de képtelen lennék az írást életvitelszerűen végezni - azt végezze csak Levandra. :) Viszont említettem a bemutatkozásomban is, mennyire érdekel a szerkesztői- és könyvkiadói munka. Az inkább lenne az én utam, mint az írás vagy a kritizálás.

7. Mit tennél inkább: újra és újra elolvasnád a kedvenc 20 könyvedet, vagy mindig ezidáig el nem olvasott könyveket kéne bújnod?
Ha tehetném, mindig csak újabb és újabb könyveket olvasnék! :) Szerintem ezt felesleges megindokolnom.

8. Mi lennél inkább: könyvtáros vagy könyvesbolti eladó?
Ha mindenképp választanom kellene, könyvtáros. Egy könyvesbolti eladó munka hozzám túl nyüzsi. Csak csendben, a könyvek társaságában - ez inkább nekem való.

9. Mit olvasnál inkább: csak a kedvenc műfajodba tartozó könyveket vagy inkább minden más műfajt, kivéve a kedvencedet?
Nehéz kérdés, de jobban szeretek még sosem próbált műfajokban olvasni, mint hogy leragadjak egyetlen stílusnál. Korábban például imádtam a fantasyt, ma már nem tudom elképzelni, hogy csak és kizárólag azt olvassak. Ráadásul az egyes műfajok maguk után vonnak egyfajta ismétlődést: bizonyos jellemzők, fordulatok, történések minden, a műfajhoz tartozó könyvben megtalálhatók. Ezért vannak műfajokra bontva. A változatosság gyönyörködtet. :)

Nagyon szépen köszönöm a meghívást, Frid! :) A kihívottjaim pedig: Levandra a saját blogjával, Virág a Never let me go-tól, és Evie Oneill, az Insurgent Teenager bloggere. Persze, ha szeretnéd, te is nyugodtan végezd el a kihívást! ;)

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése