Karácsonyi Projekthét 2016 - Karácsonyi book tag

2016. december 18., vasárnap

Kezdetét vette a karácsonyi készülődés! Levandrával már megsütöttük az első sütinket, hosszú évek után először sütöttünk mézeskalácsot. :) Ráadásul a mai napra végre megérkezett hozzánk is az első hó - habár a suli miatt lemaradtam a nagy eseményről, de az eredményét még ott láttam az utcán, mire teli pofával vigyorogva sétáltam haza. :D Szóval őrületes tempóval közelegnek az ünnepek, a várva várt pihenés, és persze a heveny cukortúladagolás.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy korábbi családi élmények miatt annyira nem áll közel a szívemhez ez az ünnep. Minden túlzás nélkül Levandrának köszönhetem, hogy manapság mégis képes vagyok örömömet lelni benne. Ellenben a folyamatos munka-iskola közötti ingázás miatt nem igazán tudok koncentrálni a készülődésre. Ezért is örültem Virág bejelentésének a Karácsonyi Projekthétről. :) A Halloween Projekthét hatalmas sikert aratott, a magam részéről imádtam megírni a hozzá tartozó cikkeket - kézenfekvő volt hát, hogy megrendezésre kerül egy hasonló akció karácsonyi keretek között is - ismételten az ötletgazda, Virág szervezésében. :)

A napokban egy saját, csoportos book taghez irkáltunk kérdéseket, melyekből csemegézve Virág állította össze a book tag végleges formáját. Ebben a cikkben ezt olvashatjátok.
GOTHIC:

1. Melyik könyvkarakterrel indulnál karácsonyi bevásárlásra?
- Megvan az a jelenet a Mercy Falls farkasaiból, amikor Sam elviszi Grace-t a csokoládéboltba? :) Na, annak elolvasása után azt hiszem, csakis kettejüket vinném magammal!

2. Melyik szereplővel futnál össze a legkevésbé szívesen a fagyöngy alatt és kitől fogadnál el egy „kimentést”?
- Pippa Kenn-nel! Alapból nem hívnám meg egy közös karácsonyozásra, de ha, ne adj' Isten, mégis ott lenne, hanyatt-homlok menekülnék a szibériai hidegbe hóangyalkázni! De Levandra történeteinek bármelyik női főhőse kimenthet a helyzetből. :P

ANITA: 

3. Mit tennél, ha valaki szemtől szembe megkérne arra, hogy ajánlj neki egy (vagy több) könyvet?
- Időmtől függően leülnék vele egy laza beszélgetésre, hogy tudjam, milyen könyvek illenének hozzá, aztán ajánlanék neki. Vagy leírnám neki a blogom címét, és közölném vele: csemegézzen. :D

4. A környezetedben élők hogyan viszonyulnak a könyves blogger életviteledhez? (Recik, könyvhalmok, könyvjelző gyűjtemény, etc.)
- Mivel Levandrával együtt vezetjük, egyikünk sincs ezen meglepődve. :D

DORKA: 

5. Ki miért vagy miért nem szereti a telet?
- A karácsonyi időszakban kifejezetten imádom a telet: a hóesés, a forrócsoki, az indokolatlan mennyiségű sütemény és a megnövekedett szabadidő - mégis ki nem szereti ezt?! :) Egyébként nagyon nehezen viselem a hideget, úgyhogy egyéb időszakban utálom. :D

6. Mik azok a szokások, amit ilyenkor rendszeresen csináltok, ha a karácsonyi készülődés elkezdődik?
- Egyetlen nagyobb karácsonyi hagyományunk van: amióta ismerem Levandrát, minden évben, november végén kap tőlem egy adventi naptárat. Mindig együtt nyitjuk ki az aznapi ablakocskát, és a csoki egy kis részét én kapom (pl. a karácsonyfa csücskét, a télapó fejét, a maci fülét...), a nagyobbik az övé. :) Kivéve, ha mondjuk hal formájú a csoki, akkor az egész az enyém, Levandra ugyanis utálja a halat. xD

VIKCS: 

7. Melyik könyvnek örülnél legjobban a fa alatt? (Szigorúan csak 1 könyvet választhatsz!)
- ... Hogyan bolonduljunk meg egy lépésben hat másodperc alatt?! Köszi, Vikcs! xD Amúgy erősen vacillálok Lucy Keating Álomgyára és Patrick Ness Szólít a szörny c. könyve között... Miért, megkapom? ^^

8. Te hogyan készülsz a karácsonyra?
- Egy kb. harminc fős csapat kérdéseire válaszolgatok, és az eredményt "book tag"-nek nevezem. :D

HENI:

9. Melyik az a könyv, amitől elolvadsz a hideg ellenére is?
- Eddig az Itt vagyok áll ehhez a legközelebb. :)

10. Melyik könyvet használnád gyújtósnak, hogy ne legyen hideg?:D
- Szerintem ezzel a kérdéssel már elKéstél! xD

MOLLY:

11. Melyik könyves pasit szeretnéd a karácsonyfa alá? :P
- Ez van, ha az ember lányokkal társul egy projekthét erejéig. EGYIKET SEM!

12. Melyik könyvszereplővel töltenéd legszívesebben az ünnepeket?
- Na, ez már jobban hangzik! :) Hasonló világnézetünk és érdeklődésünk miatt szerintem Wade-del.

JANINA:

13. Mivel és kivel töltitek a karácsonyt?
- A három legfontosabb nővel az életemben: a Párommal, az anyukámmal és a húgommal. Eminem után szabadon. :)

14. Mit szerettek a legjobban az ünnepben?
- Onnan tudhatod, hogy felnőttél, ha erre a válaszod: a nyugalmat. És velem is ez a helyzet.

SOL:

Az meg ki?! xDDD

15. Az egyik kedvenc könyved világában élsz, és a főszereplővel/főszereplőkkel töltöd az ünnepeket. Hogyan telik december 24-e?
- Miután már régóta ismerjük egymást a különleges gyermekekkel, Jacobbal már jó előre elmesélnénk nekik a jelenkori világ karácsonyi hagyományait, és persze meg is valósítanánk őket. Kivágnánk a leghatalmasabb fenyőt, amit találunk, és Enoch agyagkatonáival juttatnánk haza. Olive segítségével pakolnánk fel rá a díszeket, míg Vándorsólyom kisasszony, Emma és Bronwyn megfőznék az ünnepi ebédet. Ajándékozás után körülülnénk a fát, Vándorsólyom kisasszony pedig mesélne nekünk a Regékből.

16. Mit ajándékoznál a kedvenc könyvszereplődnek karácsonyra?
- Rettegj, világ, Jorg herceg Szenteste egy láda nitroglicerinnel lesz gazdagabb! MUHAHAHAAA! xD

17. Melyik két teljesen különböző könyved főszereplőjét állítanád egymás mellé a fagyöngy alá? Lebutítva a kérdést: melyik két könyvszereplődet hoznád össze?
- A hősies és önfeláldozó személyiségük miatt megnéznék egy Penryn-Liam párost!

VICKY:

18. Ha egyetlen könyvvel kéne visszaadnod a családi karácsonyaid hangulatát, melyik lenne az?
- Mit jelent számodra a "családi karácsony"? A jelen állapot Levandrával amolyan Harry Potter és a bölcsek köve-hangulatú, a régi inkább a Coraline-ra hajaz.

19. Ha lehetőséged lenne elutazni egy trópusi szigetre karácsony idején, elmennél vagy ragaszkodnál a hagyományos ünnepléshez?
- Valahogy annyira megszokja az ember a hagyományait, hogy én inkább itt maradnék. Esetleg utána... :P

20. Mi a karácsony árnyoldala számodra?
- A család. Nálunk a karácsonyokat mindig áthatotta egyfajta mesterkélt légkör. Nem mertünk természetesen viselkedni egymás között, ahogy egyébként az év többi napján sem. Az ünnepi vacsorák néma csendben teltek, az ünneplés kimerült a TV-nézésben. Hiába a sok ajándék, ha nincs meg az összetartozás érzése, az egész nem ér semmit. Szerencsére ez a fentebb említett okok miatt azóta megváltozott.

CSENGE:

21. Van olyan kedvenc karácsonyi könyved, amelyet minden évben újraolvasol?
- Kimondottan karácsonyi nincs, de Paulo Coelho Az alkímistáját majdnem minden évben újraolvasom.

22. Ha karácsonyra csak 3 könyvet szabadna kérned, akkor melyik 3 lenne az?
- Fentebb volt már hasonló kérdés! Csapjuk hozzá még a Te... voltált, és meg is vagyunk! :)

BARBY:

23. Szoktál az évszakhoz kötődően akkor aktuális (pl. télen-téli könyvet) könyvet olvasni?
- Nem, nálam sosem a külső körülmények határozzák meg az olvasást. Inkább az, amilyen kedvem van. Persze hiszek a véletlenekben. :)

24. Melyik a kedvenc téli borítód?
- Az előző válaszomból adódóan nincs kimondottan ilyen könyvborítóm sem. De azért szétnéztem, és ez kimondottan tetszik:


ALICE BERTRAND:

25. Mi számodra az ideális karácsonyi zene?
- Szélesebb látókörű vagyok annál, hogy csak idényzenéket hallgassak. Ugyanúgy, mint az olvasásnál, ezt is az alkalom szüli - pár napja például a készülődés miatti frusztrációmban ezerrel nyomtam a metált. De ha kifejezetten karácsonyi zenét szeretnék hallgatni, nem ragaszkodom a klasszikusokhoz. Csak legyen lágy és megnyugtató, és lehetőleg ne akarja nekem reklámozni az ünnepet. Ehhez képest egy későbbi kérdésnél linkelem majd a kedvenceimet. :D

26. Melyik írótól kérnél új könyvet a fa alá?
- WOW, nehéz kérdés! Ha csak kimondottan egy írót választhatok, Neil Gaimantől bármit elfogadnék.

SÁRA:

27. Szoktál saját kezűleg ajándékot készíteni?
- Majdnem minden évben! Ha belegondolsz, egy akármilyen vásárolt ajándékot odaadhatunk a fogadó félnek bármilyen alkalomból. A karácsonynak azért ennél többet kellene jelentenie, úgyhogy ilyenkor általában szívvel-lélekkel magam készítem az ajándékokat. Szerencsére egész jó a kézügyességem, úgyhogy nekem ez annyira nem nehéz. Az egyetlen problémás faktor az idő, amiből most nem sok van. Két éve Levandrának varázskönyvet kötöttem, tavaly pedig varázspálcát. :)

28. Melyik a kedvenc téli/karácsonyi illatod?
- Egyszerűen imádom a sülő mézeskalács illatát, ahogy a narancsét is! Illetve most is van mellettem egy üveg belga csokis illóolaj. :)

GORKIE:

29. Ha olyasmit kapsz, ami nem tetszik vagy már megvan, elmondod/kimutatod az ajándékozódnak vagy úgy teszel, mintha örülnél?
- A gimis osztályfőnököm példájából indulnék ki. A tanár úr imádja az LGT-t, korlátlan számú CD-je, pólója, meg egy csomó egyéb relikviája van már az együttestől. A diákjai is tudják ezt a szenvedélyét, ezért továbbra is elhalmozták LGT-s cuccokkal - a mi osztályunk is. Elkerülhetetlen volt, hogy egy olyan dologgal ajándékozzuk meg, amije már rég megvolt, mégis mindig örült neki. Nos, így vagyok vele én is. Igazából a gesztus a fontos, az, hogy az ajándékozó gondolt rám. Ezért tök mindegy, mit kapok, ha egyszer nekem szánták. :)

30. Egyetértesz? „Nincs Karácsony Kevin nélkül.” :)
- 100%-ig! :) Annyian fújolnak a kötelező évi Reszkessetek, betőrök! miatt, én mégis minden évben ugyanolyan örömmel nézem meg. De csak az első két részt! A harmadik gyenge.

JUDY:

31. Mennyi időd jut ilyenkor olvasásra a nagy karácsonyi eszem-iszom és ajándékozás közepette?
- Nos nézd, a nagy karácsonyi eszem-iszom naponta csak 1-2 órát vesz igénybe, az ajándékozás alig fél órát. Szóval ez nem indok. :D

32. Mi lesz nálatok a menü?
- Töltött káposzta! Alap! Anélkül még annyira sincs karácsony, mint Kevin nélkül. :D

NIITAA:

33. Van olyan könyv, ami ilyenkor mindig előkerül, történettől függetlenül?
- Mintha már lett volna ilyen kérdés, azóta nem változott a helyzet.

34. Melyik a top 3 karácsonyi zene, amit hallgatni szoktál? :)
- Na, kapaszkodj! :)VIRÁG:

A kis szerény, a végére tette magát. :)

35. Bevállalnád az egyedül karácsonyozást?
- Nem valószínű. Magát az életemet nem tudom elképzelni magányosan, nemhogy a karácsonyt... Szerintem aznap vágnám fel az ereimet, hogy ez megtörténik.

36. Nem csak a karácsony, az újév is közeledik. Ti megtartjátok az ehhez kapcsolódó szokásokat? Tesztek fogadalmat?
- Gyerekként még tettem fogadalmakat, ezt ma már butaságnak tartom. Az egyetlen "hagyomány", amit viszont következetesen tartok, az éjfélig való ébren maradás. Mivel azonban ez is kb. a mindennapjaim része, gyakorlatilag nem oszt, nem szoroz. :D

VALENTINE WIGGIN:

37. Mit kapnál szívesen fiktív szereplőtől?
- Boldogan elfogadnék Lyrától egy arany iránytűt, ahogy Willtől a titokzatos kést is.

REA:

38. Mi volt az eddigi legirrelevánsabb ajándék, amit kaptál és miért?
- Kövezzetek meg, de valahogy nem értek egyet azzal, ha valaki akármilyen alkalomból pénzt ad a másiknak. Valahogy olyan személytelen nekem ez az egész. Amolyan "nesze, büdös kölök!"-jellege van az egésznek. Nos, voltam már ennek áldozata.

Ezzel a posttal szeretnénk megnyitni a Karácsonyi Projekthetet! :) Terveim szerint még egy cikket fogok írni a témában - hogy miről, azt majd akkor megtudjátok! ;)

 Alice The Sweaterist Never Let Me GoAdri Könyvmoly Anya Olvas Bookish Notes Books Of Dreamer Csingiling És A Könyvzug Feel Invincible Coffee And Manga Good Bye AgonyHagyjatok! Olvasok! Heaven For The Books In Medias Res Karina And Books Kitablar Könyvjelző Blog Mira Könyvespolca My Book World Metaforaszennyezés Never Give Up Olvasó Körút Neverhood's Diary Veronika's Reader Feeder Real Thoughts Sam's Blog Three Points Of View Today Wiggin Varázstinta Írásaim Tárháza

2 megjegyzés:

 1. Atyaég, tényleg nem keveset szenvedhettél ezekkel a képekkel xD De meglett, és még élsz - ugye? - szóval grat :D

  Najóó... tudod, szégyellem magam rendesen, amiért elfelejtettem javítani a 11. kérdést xD

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi a dicséretet! :D Tényleg volt vele munka, de szerintem teljesen megérte. :) Olyan kis hangulatosak. ^^

   Ugyan már, ne bánkódj rajta! Poénnak szerintem rendben volt. :D Könyves csajok közül meg egyszerűen nem tudnék választani - a legtöbb karakter olyan igénytelen, vagy szimplán csak nem nekem való. Vagy csak az én elvárásaim túl magasak, de azokat eddig csak egyetlen főhősnő ugrotta meg. :) Mielőtt megkérdeznéd, ki az: majd megismered, ha már megszületik. ;)

   Törlés