Karácsonyi Projekthét 2016 - Karácsonyi reklámok

2016. december 23., péntek

Folytatódik a Karácsonyi Projekthét. :)

Az előző bejegyzésemben Projekthét bloggerei által készített Karácsonyi book tag kérdéseire válaszolgattam. Viszont az ünnep már veszedelmesen a nyakunkon van, és nem tudom, te hogy vagy vele, de engem ilyenkor mindig elfog egy kellemetlen, nyomasztó érzés. Amolyan karácsonyi frász, hogy "Ááááá, te jó ég, még mennyi dolgunk van, wáááá!" Úgy gondolom, jó lenne támogatni valamivel az ünnepi ráhangolódást, hogy ne a teljes pánik érzésével énekeljük remegő hangon az Oh, Tannenbaum! című neo-klasszicista rettenetet. Ha nem segít a csapból is folyó karácsonyi zene áradat, ajánlom figyelmedbe ezt a kis gyűjteményt, amiben karácsonyi reklámokból készítettem válogatást. :)

***

Sainsbury - Christmas is for sharing, 2014


Szerintem ez az egyik legalapvetőbb reklám a műfajban. Ahogy az üzenete is sugallja, ilyenkor tegyük félre ellentéteinket, fogjunk össze a szeretet nevében, ami akár két ellentétes hadsereget is megbékíthet egymással. Amúgy a reklám még a készítők elmondása alapján is abszurd: a Sainsbury később egy másik videóban azt nyilatkozta, hogy mindössze a karácsony szellemének erejét akarták vele szimbolizálni. Egy II. világháborút megjárt katona beszélt az emlékeiről: az üzenetek átadása karácsonykor, a közös éneklés a bajtársakkal valós eseménynek számított a fronton, de a két tábor között valószínűtlen volt egy ilyen ideiglenes béke kialakítása - habár az ünnepek alatt valóban csak a bombák hullottak, közvetlen támadás nem történt. Mindezzel együtt szerintem az egész nagyon betalált, és egyértelműen közvetíti az üzenetet.

EDEKA - #heimkommen, 2015


Nos, ez a reklám itt a másik szélsőség. Most nem mondod komolyan, hogy ez az öregember csak a saját halálának hírével tudta összehozni a családot?! Én elhiszem, hogy az EDEKA törekvései szerint ennek a reklámnak az összetartozásról kellene szólnia, de a módszer szerintem rohadtul nem mindegy. Számomra ez a reklám nem a szeretetet jelképezi, hanem az alávaló, számító emberi természetet és gonoszságot. Amúgy a tata hogy tudta kiszámolni, hogy a család teljesen összeverődve állítson be hozzá, és éppen karácsonykor? És elhiszem, hogy élőholtakról vagy jót, vagy semmit, de ha ezt velem csinálná meg valamelyik rokonom, szerintem pofán vágnám a fagyöngy alatt. (Párhuzamos sztori az ismerőseimtől: egy lány barátom kezét úgy kérte meg a fiúja, hogy kibéreltek egy kórtermet a kórházban, majd valaki felhívta a lányt, hogy a fiú súlyos autóbalesetet szenvedett. Nem volt esküvő.)

T-Mobile - Hóban ébred, 2009Biztos vagyok benne, hogy ezt a reklámot mindenki ismeri, ahogy valószínűleg a mögötte lévő történetet is. A T-Mobile híressé vált reklámja Németországban készült, majd spórolás címszó alatt több ország több nyelvére is lefordították - így jutott el hozzánk is. A Csondor Kata által énekelt dalocskát kimondottan a reklám miatt komponálták, fókuszálva annak kedvességére, ünnepi hangulatára és dallamosságára. Arra viszont még a készítők sem számítottak, hogy a Hóban ébred... ekkora szenzáció lesz. A reklám első vetítései után több százan keresték meg Katát, követelve rajta a dal folytatását. Így született meg az Add tovább, kis hazánk egyik legszebb karácsonyi dala, amihez foghatót szerintem azóta sem tudtak alkotni a magyar dalszerzők.

The Creative Room - Ripple, 2014


Kakukktojás vagy sem? A The Creative Room kisfilmje se nem karácsonyi, se nem reklám. Mégis, az üzenet, amit közvetít, szerintem tökéletesen illeszkedik a karácsony szelleméhez, ami miatt érdemes figyelni rá. Jómagam is elpityeredtem, amikor visszanéztem a reklámot a cikk megírása közben. Hihetetlen, de tényleg így van: a szeretetteljes megmozdulások, amiket embertársaid felé teszel, valahogy mindig visszajutnak hozzád. "A jó elnyeri méltó jutalmát" - tartja a mondás. Egyébként ezt a témát többen is feldolgozták, gondolj akár A jövő kezdete c. filmre, vagy a Life Vest Inside kisfilmjére, amit a mai napig imádattal nézek. Kérlek, még karácsony után se felejtsd el az üzenetet:
"A gondoskodás egy egyszerű mozzanata végtelen áramlatot indít,
mely visszatér hozzád."

Még egyszer köszönöm Virágnak, hogy meghívott a Karácsonyi Projekthétre! :) Korábban említettem, hogy ez az ünnep kicsit mindig kellemetlen számomra, de a Projekthét határozottan kellemessé tette a készülődést. Remélem, még lesznek hasonló megmozdulásaink - én mindenesetre benne leszek. ;)

Levandrával együtt boldog ünnepeket kívánunk minden kedves könyvvadásznak!

 Alice The Sweaterist Never Let Me GoAdri Könyvmoly Anya Olvas Bookish Notes Books Of Dreamer Csingiling És A Könyvzug Feel Invincible Coffee And Manga Good Bye AgonyHagyjatok! Olvasok! Heaven For The Books In Medias Res Karina And Books Kitablar Könyvjelző Blog Mira Könyvespolca My Book World Metaforaszennyezés Never Give Up Olvasó Körút Neverhood's Diary Veronika's Reader Feeder Real Thoughts Sam's Blog Three Points Of View Today Wiggin Varázstinta Írásaim Tárháza

2 megjegyzés:

  1. Nektek is boldog karácsonyt és sok pihenést kívánok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! ^^ A sok pihenés ránk is fér. :D

      Törlés