Célkeresztben - Ashley Redwood: Vulnerability

2017. január 19., csütörtök
Bevallom, amikor olvastam Ashley karcát a Célkeresztben-zónában, sok mindenre számítottam, de erre biztosan nem. Úgy értem, persze, olvastam már angyalos történeteket, de ez a téma valahogy nem vág össze az általam ismert horrorsztoris, #Paraszerdás Ashley-vel. Szóval sikerült meglepned, ez már egy jó pont. De milyen lett maga a történet?

A koncepció alapja tipikus RJ-szindróma: adott egy lány, akit kizökkent a maga hétköznapi életéből egy furcsa találkozás egy angyallal, akivel kb. 100%, hogy valami ki fog alakulni köztük. Oké, egy csupán ekkorka részletből nehéz következtetni a történet folytatására, de a nyitás erre enged következtetni. Viszont, ha tényleg egymásba szeretnek, fontos, hogy a cselekmény valami igazán ütős és váratlan legyen, különben a Vulnerability sem jut tovább annál a stílusnál, amit már kismillióan feldolgoztak. Hogy csak a legkézenfekvőbb példát említsem: Angelfall. Bízom benne, hogy az írónő ezt szem előtt tartja.

Rövidke részlet lévén eddig nem sokat láttunk a karakterekből, de amit eddig mutattak magukból, határozottan megnyerő. Főhősnőnk, Bethany szerethetőre sikerült a maga kis szeleburdi, szétszórt, kislányos bájával, Daniel pedig amolyan tipikus jófiú-karakternek tűnik, ami teljesen megállja a helyét égi származása lévén. Ami viszont a legjobban tetszik, hogy a szereplőkről a cselekedeteik beszélnek; azokból a helyzetekből ismerjük meg őket igazán, amikbe keverednek. Amatőr író története lévén ennek nagyon örültem. Ez az! Így kell normálisan felépíteni egy karaktert!

Muszáj szót ejtenem a részlet egy-két hibájáról. Első és legfontosabb az írói stílus. Habár tapasztalt bloggerina sztorijáról van szó, érezni, hogy a stílus még nyers egy kicsit. Én például nagyobb hangsúlyt fektetnék az első találkozás kidolgozására - azért nem minden nap találkozik angyallal az ember lánya. Ez többek közt azért fontos, mert nem biztos, hogy egy hétköznapi lány lazán bezárkózna egy véres vadidegen fiúval a munkahelyére, egy viharos este közepén. Úgyhogy, Ash, még sok szép hasonló novellát kérek tőled gyakorlásként! Lásd el a népet olvasnivalóval! :D

A másik szembetűnő dolog a központozás: több helyen nem jó a tagolás, a szórend, a vesszőhasználat. Ashley-t ismerve ennek pontosan tudom az okát, úgyhogy ez nem számít fatális hibának, mégis fel kell hívnom rá a figyelmet. Javaslom, hogy kérd egy béta segítségét, aki ezeket javítani tudja helyetted! Ezt úgy általában minden amatőr írónak ajánlom: a béta külső szemlélőként sokat segíthet, pláne, ha tisztában van a magyar nyelvtannal és helyesírással. Úgy vélem, az a jó, ha az írónak elég a történetre, a karakterekre, a cselekményre és a stílusra koncentrálnia, tehát ő adja a lelkét a műnek. A váz igazgatására meg ott van a béta.

Mindent összegezve a kezdés jó! Megalapozza a sztori alapjait, és már a legelején magával húz a történetbe. Remélem, hamarosan publikálásra kerül a folytatás! Szép munka!

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése