Célkeresztben - Carlow Cleaveland: Gardan

2017. január 25., szerda
Azt tudnotok kell, hogy mindketten elolvasunk minden írást, és végeredményben olyan értékelést kaptok, amiben egyetértünk, tehát mindketten benne vagyunk valamilyen szinten. Hozzáteszünk, elveszünk belőle, és csak akkor lesz nyilvánossá téve, ha Sol is, én is úgy érezem, helytálló a másikunk véleménye. Igazából sosincs vita, szerencsére olvasnivalók terén hasonló az ízlésünk. De a világért se kezdjetek el számolgatni, hogy a ti írásotok kihez fog kerülni, mert nincs rendszerünk! :)

Ez a történet high fantasy a javából, és örülök, hogy éppen hozzám került. Tolkien tanár úr művein keresztül szívtam magamba ezt a műfajt, és azóta is töretlenül hiszek a fantáziavilág létjogosultságában. Carlow Cleavelandnek rögtön az első mondattal sikerült mosolyt csalnia az arcomra, és ez az első mondat elég volt, hogy lekösse a figyelmemet. Már akkor sejtettem, hogy nagy varázslóval van dolgom, aki ért a szavak mágiájához.

"Rémisztő ez a világ. Sötét hangulat lett úrrá az emberek gondolatain."

Egyáltalán nem csalódtam a megérzésemben; ahogy haladtam előre sorról-sorra, úgy lettem részese a sztorinak. Kicsit A Gyűrűk Ura hangulatát idézte bennem a kezdés, amit nem bántam, hiszen ennek köszönhetően beszippantott magába. A folytatás pedig igazolta, hogy nem kell hasonlóságot keresnem a két mű között, mert nincs, ez egy egészen más történet. A sötét hangulat szükségszerű és kellően eltalált, érezteti, hogy félrecsúsztak a dolgok ebben a világban, és ennek megfelelően nagy dolgok vannak születőben. A tökéletes felvezető után fel is bukkan a leendő hős, akiben már most megnyilvánul, hogy nem hétköznapi ember.

Muszáj többet foglalkoznom a világ bemutatásával. Történetesen úgy gondolom, hogy ilyennek kell lennie, ilyen részletesnek, aprólékosnak, mindenre kiterjedőnek, hogy bennem, az olvasóban, ne maradjon kérdés. Nincs túl sok információ, nem fulladok bele a világba, mert nincs rám zúdítva, éppen csak a lényeg. De a lényeg nagyon eltalált, gyönyörűen megírt, szép leírásokkal, nagyon erős képi anyaggal. Látványos, letisztult original high fantasy, tökéletes világteremtés - nem tudom tovább fokozni. :)

Az író figyelme mindenre kiterjed, nagy részletességgel beszél. Érezni rajta a belefektetett energiát, ami végül meg is térült. Hiteles ábrázolása engem teljesen elvarázsolt.

Ahogy olvastam a történetet, szinte úgy éreztem, nem is tudnék semmibe se belekötni. Az igényes felépítés és a mesélő tehetsége gondoskodott róla, hogy ne tűnjenek fel az apró hibák. Néhányra a rend kedvéért azért felhívnám a figyelmet. Sok helyen hiányoznak az átvezetések, de ezzel te, Carlow, is tisztában vagy, még dolgozol rajta, hogy tökéletes legyen, érzed a hiányosságot. Ezenkívül egy valami volt még, aminél megakadtam, ott javításra van szükség: a második szakaszban Lalinne fut az erdőben... Na, itt van egy pici baki. Nem jelezted, hogy kiért-e az erdőből, vagy csak alkalmas fát nem talál búvóhelyül. A szövegkörnyezetben úgy hangzik, mintha az erdőben nem lenne fa, se bokor.

Mást nem tudok mondani, mert nagyon jó felé haladsz, megfelelő önkritikával magad is érzed, hogy hol vannak a hibák, és azt is, hogy ez egy ütős sztori lesz. Csupán visszajelzésekre és biztatásokra van szükséged, na és persze egy független bétára, aki ezeket az apróságokat kiszúrja. Ha nem adod fel és továbbra is ilyen igényességgel folytatod, és sok-sok fordulattal izgalmassá teszed a történetedet, ebből bizony könyv lesz. Te vagy az első wattpad-es, akit olvasmánylistára tettem. Folytatást akarok! :)

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése