Célkeresztben - Sophie Taylor: Szeress engem

2017. január 12., csütörtök
Semmivel sem lehet jobban levenni a lábamról, mint egy jó fantasyvel. Imádom a műfajt, azt a rengeteg lehetőséget, amivel világokat lehet teremteni és a misztikumot, amit köré lehet szőni. Egyik gyengém a kőfallal körülvett város, tökéletes és már kötelező eleme lehet egy történetnek műfajon belül. Vannak sablonok, amikkel a fantasyírók előszeretettel élnek. Ilyen a reménytelen szerelem, a különleges képességek, a tanítványok, akik arra hivatottak, hogy beteljesítsék a küldetésüket. 

Mondom, ezeket az elemeket a legtöbb fantasyíró használja, ezért a mesélőn múlik, hogy ettől függetlenül igazán jó lesz-e a történet. A megálmodott világgal együtt meg kell tudni teremteni a történet hangulatát is, eltalálni azt a sajátos rezgést, amivel megérinti az olvasó lelkét. Egy high fantasynél különösen vigyázni kell arra, hogy ne keveredjenek a világok. Gondolok itt a párbeszédekre, a szófordulatokra, bizonyos szavak használatára vagy mellőzésére. A párbeszédeknek is illeszkedniük kell a történetbe, és egy rosszul megválasztott kifejezés, indulatszó vagy káromkodás megbonthatja az amúgy jól felépített egységet. Egy ilyen típusú sztoriban nem érzem helyén valónak a "basszus" szó használatát. Abban a pillanatban kirántott a történetből, megakasztott, és elgondolkodtam rajta, hogy mit keres itt. Más káromkodás megállta volna a helyét, de ez annyira a mi világunkra jellemző. Ugyanígy a "lefeküdtetek", helyette jobban a sztoriba simul az "együtt töltöttétek az éjszakát". És teljesen mellőzném az olyan kifejezéseket, mint "dzsumbuj" vagy "lutri". Ezek csak javaslatok, nem muszáj megfogadni őket, de szerintem a választékosabb szavak jobban mutatnak egy ilyen világban.

Rina világa viszont magával ragadó. Egész pontosan elsöprő erejű, mivel főhősünk úgy vágtat át az első fejezeten, mit egy közepes erősségű hurrikán. Kedvem lett volna rákiáltani, hogy "Hé, állj már meg egy pillanatra, szeretnélek utolérni és alaposabban szemügyre venni!" De Rinából első pillanatban csak egy elmosódott pacát látunk, és mikor utoléri magát, akkor kezd kibontakozni a karaktere. Kétségtelenül emberi tulajdonságokkal felruházott szereplő, teljesen hétköznapinak tűnik és még a különleges képességét is hanyag eleganciával viseli. Így találkozik a temperamentuma és a megteremtett belső békéje, amik örökös harcot vívnak egymással. A reménytelen szerelem és az elkötelezettség az ügy iránt, kéz a kézben járva. Szeretem, hogy Rina karaktere nincs túlírva, nincs túlmisztifikálva, hogy természetes jelenség.

Az én ízlésemnek kicsit gyors az első fejezet tempója, túl sok információ ért. Sok a szereplő és hirtelen nem tudom őket hova tenni, beazonosítani. Érdemes lenne megállni, és egyesével, kis adagokban tárni az olvasó elé az információkat. Így, ebben a formában nem sokat látunk belőlük, nem különülnek el egymástól, ami miatt nehezebb elmerülni a történetben.

Az életre kelt erdő érdekes elképzelés. Csodálatosan színes mesevilágot tár elénk, ami megmozgatja a fantáziát. Erős képi anyagot használ, ami előnyös egy fantasynél, olyan alapot teremt vele a történetnek, ami vonzza az olvasót.

Összegezve, kedves Sophie Taylor, felkeltette érdeklődésemet a fantáziavilágod és ennek a maroknyi csapatnak a küldetése. Az első fejezet alapján a történet igényli még az energiát a kidolgozásra, de tipikusan az a fantasy, amit szívesen olvasnék könyvben. Érdemes lenne még néhányszor nekirugaszkodni, mert szerintem jó irányba haladsz vele, de némi pofozgatásra még szükség van.

A borító Salera Larentia Matthews munkája. A Szeress engem történetet, mint mindig, most is a borítóra kattintva érhetitek el.

4 megjegyzés:

 1. Köszönöm szépen a visszajelzést :) Bevallom a szóhasználatra eddig még senki sem hívta fel a figyelmem, de azt hiszem érdemes elgondolkodnom rajta :)
  Első fejezet alapján többen mondták, hogy kicsit tömény, de szépen lassan igyekszem kibontani a karaktereket :) Vannak fejezetek amiket kifejezetten más mellékszereplőnek szánok, hogy őket is árnyalhassam :)
  Természetesen a csiszolás még hátra van :) Ez még a nyers fázis, de örülök, hogy így is felkeltettem az érdeklődést :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez a lényege ennek a projektnek. Bár tudom, hogy én sem vagyok tökéletes és sokat hibázom az írásaimban, de nagyon fontos, hogy erre a hibákra felhívják a figyelmemet, hogy javítani tudjak, hogy jobb legyek. Kívülről szemlélve egy pártatlan olvasó szemével, könnyebb felfedezni ezeket az apróságokat. Ezt remélem én is, hogy ilyen visszajelzéseket kapjak, ahogy kapok is. És a legjobb, hogy nincs sértődés! Aki komolyan gondolja az írást, az nem engedhet meg magának ilyesmit, építkezni fog belőle. Ha tudok valamiben segíteni keress meg bátran!

   Jó munkát a csiszolgatáshoz és legyen benne sok örömöd! Ez az, ami számít! :)

   Levandra

   Törlés
 2. Sziasztok :)
  Egy helyesbítés miatt írok :) A borítót egy kedves ismerősöm Salera Larentia Matthews készítette nekem :) Bevallom amikor elolvastam a véleményt nem figyeltem mi van a végére írva. :) Csak a helyesség kedvéért :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Köszi, hogy szóltál, azonnal átírom a cikkben! :)

   Sol

   Törlés