Célkeresztben - B. J. Schmudla: Az alku már megköttetett

2017. február 5., vasárnap
Szerintem ilyet se gyakran fogok csinálni, de ezúttal egy röpke kis előtörténettel kezdeném: B. J. Schmudla saját bevallása alapján "a ’80-as évek pop- és nerd szubkult robbanásának elcseszett mellékterméke". Hogy mi ebben az érdekes? Nos, az, hogy elmondása szerint Németországba költözésük óta jelentősen megkopott a magyar szókincse, blogját is ennek feltámasztására nyitotta meg. Hát, kedves Schmudla úr, ha nekem átlag magyar emberként lenne ilyen szókincsem, nem állnék meg, amíg hivatásos íróvá nem válnék! Kész, már ezzel a mondattal beloptad magad a szívembe - és még egy szót sem ejtettem Lex Margrel történetéről.

Ez utóbbival csak az a baj, hogy rövid. Úgy értem, eddig csak novella-szinten van a történet, de mivel az egész sztori egy sokkal komplexebb világ része, bizakodó vagyok: fogunk még olvasni Új Hajnal vándorairól.

A történet főhőse az előbb említett Lex Margrel, a hatalomőrült varázsló, aki képes mindent feláldozni azért, hogy még hatalmasabbá és hatalmasabbá váljék. Ennek érdekében nem átall veszélyes vagy tiltott varázslatokat alkalmazni, vagy szövetséget kötni magával az ördöggel is. Az én szememben Az utazó kb. ezt jelenti. Olyan erő birtoklásával kecsegteti hősünket, amivel puszta bábjává válik, és észre sem veszi, s az alku már megköttetett. Egyszerű történet, összetett mondanivaló. Pont, ahogy szeretem!

Ejtsünk pár szót a világábrázolásról! Ez a történet high fantasy a javából, olyan lényekkel és elemekkel operál, amikhez foghatóval csak kevés helyen találkozni. A helyszínek leírása bámulatos, szerteágazó képzelőerőre vall. Az egyes elemekben szimbolikát is véltem felfedezni: maga Az utazó a tükörből lépett elő, amiben Lex Margrel szembenézhet belső önmagával, a sötét, pusztán mágia alkotta interdimenzionális lénnyel. Lehet, hogy ezt csak én látom így, de számomra ezt jelentette.

Persze, a németországi tartózkodásnak azért vannak eredményei: a központozásban és a szemantikában észlelhetők apróbb pontatlanságok. Nem feltétlenül javaslom béta segítségét, esetleg csak egy mélyebb szókincsű barátét, aki ezek javításában segíthet. Ezen kívül egy apróságra muszáj felhívnom a figyelmet: mint mondtam, a mű high fantasy. Ez már alapból egy veszélyes dolog, hiszen egy egész világ információival kell leterhelni az olvasót. Novellánál ennek rohama különösen sokkoló lehet, mert az író számára kevesebb hely áll rendelkezésre a bemutatáshoz.

Mindezzel együtt egy jól kidolgozott, zseniális ábrázolású sztoriról van szó. Különösen tetszett az erő használatának bemutatása, ilyen részletességgel csak egy-egy pillanatra láttam Az Úr sötét anyagaiban és az Eragonban. Úgyhogy kedves B. J. Schmudla! Minden tiszteletem a tiéd! Csak így tovább!

2 megjegyzés:

 1. Kedves Sol!
  Nagyon köszönöm az értékelést. Igazából azért nagy dolog ez Számomra, mert annak ellenére, hogy feltettem a blogomra a sztorit még nem igazán kaptam rá független értékelést. (A vélemény egy más dolog, de az objektív, független kritika az igazi mérce.) Természetesen számít a barátok véleménye is, de mivel nekik nagyobb rálátásuk van az egészre, így picit torzul az objektív kép. Szóval: köszönöm!
  A történetet természetesen folytatom tovább, de nem csak Lex szemszögéből, hanem több más hős bevonásával, amolyan pikareszk-szerű jelleggel. Addig viszont nem szeretnék velük a nyilvánosság felé fordulni, amíg nincs készen belőle értékelhető mennyiségű anyag.
  Mivel maga a világ lassan nyolc éve alakulgat, így háttér van bőven, csak a történeteket kell szépen megalkotni.
  Nem titkolom, nagy vágyam, hogy egyszer nyomtatott formában láthassam őket viszont, de addig még azért sokat kell velük foglalkoznom.
  Végezetül még egyszer köszönöm a kritikát.
  Maradok rendszeres olvasótok:
  B.J. Schmudla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves B. J. Schmudla!
   Úgy vélem, ez a reakciód egyértelmű jele volt, hogy van értelme ezt a projektet létrehoznunk. Ez volt a cél, hogy azok az alkotók, akik bíznak a véleményünkben, végre őszinte és elfogulatlan kritikát kapjanak, ami a műveiket tekintve még referenciaként is szolgálhat. Már ezért megérte elindítanunk a Célkeresztbent, köszönöm, hogy ezzel is biztatsz minket a folytatásra!
   Igen, rögtön az elején érezhető volt, hogy ez a történet nem egy pillanatnyi fellángolás eredménye. Minden sor mögött tapintható az évek munkája, amit belefektettél, és azt gondolom, ez így is van rendjén. Tolkien se két nap alatt dolgozta ki A Gyűrűk Ura világát, és meg is lett az eredménye. A művészet lényege a fejlődés, tehát amíg képes vagy formálni, javítani, részletezni és mélyíteni a történetedet, jó úton jársz. Ezért kiemelkedő alkotás az Új Hajnal vándorai, és emiatt fog végül megvalósulni az elképzelésed!
   Keep going!
   Sol

   Törlés