Célkeresztben - Frida: Helyesírási történet

2017. március 29., szerda
A novellához, aminek az értékelését olvasod, tartozik némi előtörténet is: Frida a magyar tanára felhívására írta az alábbi történetet a Magyar Nyelvtudományi Társaság pályázatára. A pályázatban kötelezően meghatározták a születő novella címét: Helyesírási történet. Nem tudom, te hogy vagy vele, de bennem már ez is számtalan kérdést vet fel. Mi az, hogy "Helyesírási történet"? Most akkor történetet kell írni... a helyesírásról? Talán csak én nem vagyok elég fantáziával megáldva egy ilyen feladat végrehajtásához, de nekem már itt leblokkolt volna az agyam és a klasszikus cintányérozó majom képével untatott volna halálom napjáig. Aztán talán csak összeszedtem volna magam, és megírtam volna a novellát. Hogy mit, fogalmam sincs. De az semmiképpen sem jutott volna eszembe, mint Fridának. Célkeresztben a Helyesírási történet.

A történet szerint főhősünk, aki E/1-ben meséli el nekünk a történteket, épp levelet ír a szeretett fiúnak. Írás közben kínosan ügyel a helyesírásra, mert ahogy ő mondja, a fiú még a lánynál is jobban szerette a helyesírást (mondom, hogy rossz a téma! És ezt manapság rengeteg pályázatnál látom. Hahó, legyünk már kreatívabbak, ha már pályázatot hirdetünk! Ne nehezítsük még jobban az írók dolgát!). Mondom: "szerette", Így, múlt időben. Valahol már ezzel el lett lőve a poén, de ha ezen még nem is tűnődik el az olvasó, a következő idézetnél végképp:
"Három hete szorongattam a kezemben a levelet, minden egyes nap elhatároztam, hogy elküldöm végre, de egyre csak halogattam, nem tudva, hogy már késő."
Ez sajnos eléggé visszavett a hangulatból, de tulajdonképpen nem nagy hiba. Viszont érdekes volt a körülmények megválasztása. A lány a válaszlevelet 1915-ös keltezéssel kapja, tehát egyáltalán nem mai történetről van szó. Ennek értelmében a fogalmazásmód egészen jó volt, a szóhasználat megfelelő. Mondjuk, más körülmények között örültem volna, ha egy kicsit többet kapok a szereplőkről, vagy valami magyarázatot az eseményekre, de erre nyilván nem volt lehetőség ilyen szűkre szabott keretek között.

Szóval ennyi. Sajnálom, hogy nem tudtam tovább nyújtani ezt az értékelést, de tényleg olyan kis rövid szösszenetről van szó, hogy képtelenség többet beszélni róla. Mindenesetre érdekes élmény volt. Amúgy a kiírás alapján az eredményhirdetés május 20-án lesz. Sok sikert, Frida!

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése