Melissa Landers: Elválasztva

2017. október 28., szombat
Áldott Anya! Itt a jeges űrben abszolút zéró fok van... Jegelnem kellett volna ezt a sorozatot, már az első kötet kézbevételekor, de küldetéstudatom van és minden áron meg akarom fejteni, hogy miért éppen L'eihr? Amely szóba persze még mindig beletörik a nyelvem! Szóval ezúttal cél a bézsszínű bolygó, Cara egyszemélyes inváziója egy új világban. A szuper-intelligencia belépője leendő otthonába, ahol nem várják tárt karokkal és a hyper-megaintellektuális klónok sincsenek kellő humorérzékkel megáldva, hogy kacagjanak a gyerekes blogbejegyzésen. Ki érti ezt? Az ügynek mindenesetre nem igazán használnak az ilyen megjegyzések, de hát azért tart éppen az idegenek közé, hogy mentse a menthetőt!

Miközben ezen bosszankodtam, azért megtettem a kellő felfedezést is, miszerint Landers nagy-nagy űropera-rajongó lehet és ezekből az eposzokból meríthette mindennemű tudását, ami a földönkívülieket és a technológiájukat illeti. Rögtön üdvözlöm is az infravörös mosást! Aztán itt van Troy különleges képessége, nincs adat, hogy tett rá szert, de nekem az a gyanúm, hogy teleportál. Általában előzetes bejelentés nélkül bukkan fel, senki sem tudja honnan jön, hova tart és meddig marad. Csettintésre ott van, eljátssza a gondoskodó bátyus szerepét, aztán elillan ismét.

Még meg sem melegedhettünk a csoda bolygón, amikor szembesülünk a ténnyel, hogy a legokosabb földi lány, nem tud lépést tartani új osztálytársaival és folyton lemarad a tananyagban. Nem is értem, ha nem kompatibilis a többi diákkal, akkor hogy a csudába került be a haladó csoportba? Azt gondolnám, hogy alapjáraton írattak vele egy szintfelmérőt és az alapján próbálják okos buksijába csöpögtetni a tudást. Megjegyzem, Landers civil foglalkozása: PEDAGÓGUS. Végül születik egy nagyon ésszerű megoldás, hogyan zárkózzon fel szerencsétlen hősünk? Természetesen, az amúgy is túlterhelt lányra pakoljunk még rá még több terhet: menjen a kisdedőrzőbe, kicsi klónokat dajkálni, majd tőlük megtanulja a fogyatékos földi elme mindazt, amire szüksége van! Semmi pánik, majd megtanul teleportálni Troytól, vagy összebarátkozik Hermione-val és kölcsönkéri az időnyerőjét és akkor meg tudja oldani, hogy egyszerre legyen ott mindenhol.

Ezek a kis klóngyerekek értelmi képességei már annyira fejlettek, hogy a világtól elzárt óvodában, már beléjük lett oltva a gyűlölet, miközben a szőnyegen négykézláb csúszva készségfejlesztő játékaikkal töltik az időt és nincs más szórakozásuk, mint Carát cikizzék mássága miatt. Na persze, jön is a részükről logikus feltevés: A Földön megeszik a saját gyerekeiket az emberek. Hogy honnan ez az információ, nem lehet tudni, de Cara igyekszik cáfolni ezt az állítást, majd úgy dönt, hogy kötelessége a gyerekek szórakoztatásával törődnie és elmeséli nekik Jancsi és Juliska történetét.

Az oktatás útvesztőjébe tévedve, kedvencem a Sátán névre keresztelt edző volt, aki elektrosokkal ösztönözte fejletlen izomzatú földi létformát az akadálypályán, hogy jobb eredményt érjen el. Nooormális? Ennyire utálja a gyerekeket Landers, hogy szabadidejében elképzeli, hogyan kínozhatná, büntethetné őket? Pályát tévesztett inkvizítorral van dolgunk.

Mindeközben Cara ügyel arra is, hogy megakadályozzon egy államcsínyt és megment két bolygót a pusztulástól. Viszont a bátyja támogatása nélkül nincs benne elég tartás és könnyek között zsarolja ki szerencsétlen Troyból, hogy maradjon vele a bolygón. Bátyus pedig, dacolva felettesei parancsával, nem száll fel a hazafelé tartó hajóra, hanem marad hugica könnyeit törölgetni, ahogy az egy jó tengerészgyalogostól elvárható. Otthon pedig majd beidézik a katonai bíróságra parancsmegtagadás vádjával.De a Földön sem megy ez a mentsük meg a szövetséget program zökkenőmentesen. Szegény Alex sorra kapja a fenyegető üzeneteket és még merényletet is hajtanak végre ellene! Több ízben. De van egy szuper testőre, aki mindig a megfelelő pillanatban van jelen és pillanatok alatt képes dönteni, cselekedni, klónokat menteni, levélbombákat az ablakon kihajítani! Gyanús az alak, határozottan gyanús!

És ha ennyi bonyodalom nem volt elég, előrángatja az írónő az előző kötetben már leszerepelt riporternőt, Sharont és fut vele még egy kört, ismételve önmagát és hasonló eredményességgel zárja ezt a kis epizódot is. Én pedig gratulálok a földi stábnak, hogy nem tanultak a hibájukból és sikerül kétszer beleesni ugyanabba a gödörbe!

Egy szóval jellemezve ez a könyv: Fasha!

Értékelés:

Koncepció: 3/5
Sztori: 2/5
Karakterek: 2/5
Leírás: 2/5
Írói stílus: 2/5

Ajánlom: 2/5

Erőssége: Bézsszínű karácsonyról álmodom.

Újraolvasnám: NEMNincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése