Music Projekthét 2017 - Music Projekt Book Tag

2017. október 3., kedd

Aki ismer, tudja, mi az, ami még az olvasásnál is fontosabb számomra. Gubancos életemben zene nem egy hóbort, nem egy újabb hobbi vagy szabadidős tevékenység. A zene a másik szerelmem, a lélegzetvételem, az egyetlen, ami akkor is értelmet ad az életemnek, amikor minden összeomlik körülöttem. A legjobb barátom, a társam, aki mindenen átsegít, aki akkor is meghallgat, amikor senki más. Az egyetlen isten, amiben hiszek, akinek hatalmát nap mint nap tapasztalom, és akinek oltárán legalább ilyen gyakran áldozok.

Még a Valentin Projekthét első bejegyzésében leírtam, mi a véleményem a világnapokról. Nos, ez azóta sem változott, az ötödik alkalommal megszervezésre került Projekthetet mégis a Zene világnapja tiszteletére indítottuk. Ismételten köszönöm Virágnak a Never Let Me Go-tól, hogy meghívott a csapat tagjai közé. Kezdjük is az ünneplést a már-már hagyománnyá vált book taggel, melyet néhány résztvevő kérdéseiből állítottunk össze.


***

Sol
Melyik kedvenc számod jellemzi legjobban az egyik kedvenc könyvedet? :)

Ne tévesszen meg, hogy a saját kérdésemet látod legelöl! Mindössze én voltam a leggyorsabb a kérdések összeírásakor. :D Ennél fogva válaszolni is elég egyszerű: a Hadd mondjam el értékelésemnél linkeltem is Emeli Sandé Read All About It c. számát. A szöveg tökéletesen illik a könyv tartalmához, mondanivalójához, a hangulat is teljesen ott van.


Dorka
Melyik karakterek alkotnának jó együttest és milyen zenét játszanának?

Egyértelműen azok, akiknek legalább a leghalványabb közük is van a zenéhez. Kvothe és Sam kapásból alkothatnának egy gitárduót, repertoárjukban az autentikustól a dallamos rockig minden megtalálható lenne. Az a gáz, hogy ezzel kb. ki is fújt azon általam eddig olvasott könyvek listája, ahol zeneértő karakterek vannak... Te! Igen, te, aki épp meg akarod említeni nekem a Késtélt! Leül, egyes! xD


Gothic
Melyik kedvenc előadódat tudnád elképzelni a jelenlegi abszolút favorit könyvedbe, mint főszereplő és melyiket, mint fő gonosz?

Főszereplőnek mindenképpen valami karakteres zenészt keresnék, és szerencsére nem is kell messzire mennem. Chad Kroeger tökéletesen megállná a helyét, efelől semmi kétségem. Főgonosznak? Bár említhetnék valakit a Kisstől, de sajnos nem ismerem a zenéjüket. :D Ellenben Lukács...


Réta
Ha választanod kéne, a kedvenc együttesed koncertjére, (VIP szektor, autogram, találkozási lehetőség, közös fotó, minden egyéb, még talán a színpadra is felhívnának egy közös zúzásra) vagy egy év korlátlan könyvvásárlási lehetőség között, amit egy nagyobb könyváruház biztosít, hogy döntenél? És hány könyvet vásárolnál?

Fúúúú... Megszámlálhatatlan középső ujjat passzoltam ezért a kérdésért Rétának. :D Sokáig azt gondoltam, nagyon kiszúrt velem, fogalmam nincs, melyiket válasszam. Aztán a radikális megoldás mellett döntöttem: vagy rázúzom az ajtót a kedvenc együttesemre a kulisszák mögött, vagy felcsapok könyvtolvajnak. Komolyra fordítva a szót: inkább választanám az egy éves könyvvásárlási lehetőséget. Egyrészt, mert hiszek magamban annyira, hogy összehozzam máskorra a nagy eseményt a kedvenc együttesemmel, másrészt, mert annyi kedvencem van, hogy nem tudnék választani. :D


Wandamaci
Ha a könyvben megemlítenek egy zeneszámot, rákeresel és meghallgatod vagy figyelmen kívül hagyod?

Mi az, hogy! Szinte mindig kiírom a telefonomba az érintett számot, és később rákeresek, amikor gépnél leszek. Kapásból említeném egy ilyen legendás esetemet, amikor is megismerkedtem az egyik kedvenc együttesemmel, a Breaking Benjaminnel, amit konkrétan Maggie Stiefvaternek köszönhetek.
"Felajánlottam neki a pizzaszeletemet, mire Nuala nagyon furcsa, döbbent arckifejezéssel bámult rám, és megrázta a fejét. Újra eszembe jutottak a régi tündérmesék, amelyekben az ember örökre a tündérvilágban ragadt, ha nem tudott ellenállni a tündérek eledelének. Arra gondoltam, hogy talán fordítva is hasonlóan működik. Fejünk fölött a CD-lejátszó a következő lemezre váltott, és felhangzott az én egyik Breaking Benjamin-albumom.
- Ez az igazi zene - tájékoztattam Pault."

Molly
Milyen szerepet töltenél be legszívesebben egy zenekarban (énekes, gitáros, dobos, stb., esetleg inkább maradnál a rajongók között)?

Talán még nem említettem, hogy kb. 10 évig tanultam dobolni, és amolyan garázsegyüttesekben is játszottam, szóval hármat találhatsz. :) Az egyik ilyen együttes volt az Echoes, amit pár barátunkkal alapítottunk, amikor 16 voltam. Nekik köszönhetően ismerkedtem meg a Dream Theatre-rel, és ezzel a brutális számukkal, amit sikerült is megtanulnom.


Indie n' Perpetua
Melyik könyves zenész álompasi volt a kedvenced és miért?

Háhá, csak azért sem tudtok megfogni! Nem adom ám ilyen olcsón magam, bebebeeee! :D Amúgy így a kiírás szerint a nevetek akár egy együttes neve is lehetne. :)


Neverhood
Ki az a zenész, akinek élete és munkássága legnagyobb hatással volt a jelenleg kialakult életedre?

Több ilyen zenészt is fel tudnék sorolni, ráadásul az a legdurvább, hogy a legkülönbözőbb stílusokból. A klasszikus és epic zene képviseletéből Brunuhville-t említeném, akinek a stílus iránti menthetetlen szerelmemet köszönhetem. Nagy hatással volt rám továbbá Dave Brown, avagy YouTube-csatornája szerint Boyinaband, akinek a munkássága motivál, erőt ad és megértést ad. A nagyok közül Michael Jacksont imádtam a legjobban. A mai napig bármikor bármelyik számát meg tudom hallgatni. Hadd jegyezzem meg, ő volt az egyetlen művész, akinek halálakor elpityeredtem.


Hikari
Szoktál zenét hallgatni olvasás közben? Ha igen, milyen stílust?

Nem igazán. A kettőhöz egészen másfajta koncentráció kell, plusz adok magamnak egy esélyt ahhoz, hogy az adott könyv megihlessen egy számra; ezt a hangot csak elfojtanám magamban, ha olvasás közben zenét hallgatnék. Vannak kivételek, mint például, amikor a vizsgáimra készültem. Akkor folyamatosan olyan zenéket hallgattam, amik segítettek fókuszálni. Néha ezek alá kevertem egy esős, viharos hanghatást a Noisli-ról, amit ezen a ponton ajánlok minden iskolásnak.


Annie
Ha alapítanod kellene egy fantasy bandát, melyik kedvenc fantasztikus karaktereidet tudnád elképzelni az egyes tagokként? (Gondolok itt pl sárkányra, varázslóra, és minden egyéb fantasztikus és természetfeletti karakterre, ami felbukkanhat a könyvekben, vagy akár ilyen konkrét szereplőre könyvekből :) )

A kérdésekre válaszolgatás óta nem olvastam újabb olyan könyvet, amiből akár csak még egy ütős együttest össze tudnék varázsolni. De a Késtélre szavazók kedvéért tessék, itt egy jó feldolgozás a Somebody That I Used To Know-ból. :)


Virág
Melyik dalt választanád életindulódnak / vagy melyik dalszöveg idézetet életed mottójának? :)

Az "induló" szót olvasva azonnal beugrott a Fun. Some Nights c. száma, de az durva lenne. :D Jesszusom... Hányat szeretnél, Virág? Kapásból több is eszembe jutott a Counting Starstól az Ellie Goulding-féle Burnig (szigorúan a Silence the City feldolgozásában), de tudod, mit? Maradjunk a Fun.-nál! A Carry On hangulatát, szövegét mind magamra tudom értelmezni, és ez a szám is nem egyszer reményt adott, hogy érdemes folytatni az utat.

"Mert mi
Ragyogó csillagok vagyunk
Sebezhetetlenek vagyunk
Vagyunk akik vagyunk
És a legsötétebb napon
Amikor mérföldekre vagyunk egymástól
Feljön a nap
És hazatalálunk"


***

Ezennel megnyitom a Music Projektet! A Projekthét keretein belül még egy bejegyzést tervezek - az eddigi hagyományoknak és az időmnek megfelelően ragaszkodok a 2 db bejegyzéshez -, remélem, összejönnek a terveim. Addig is ajánlom figyelmedbe bloggertársaimat, akik rengeteg kreatív ötlettel és érdekességgel jelentkeznek az elkövetkező héten. Alább egy lejátszási listában megtalálhatod az ő blogjaikat is, illetve a play-gombra kattintva egy-egy kedvenc számukat. Jelen bejegyzés megírása közben végighallgattam az összeset, lett is egy-két új kedvencem! :)

#01
Virág
-
Never Let Me Go
#02
Annie
-
Lap lap után
#03
Réta
-
HaBár, a könyves kocsma
#04
Ashley Redwood
-
Fleur de Livre
#05
Neverhood
-
Neverhood's Diary
#06
K. A. Hikari
-
Írásaim Tárháza
#07
Dorka
-
Anya olvas
#08
Wandamaci
-
Wandamaci (könyv)birodalma
#09
Gothic
-
Goodbye Agony
#10
Sára
-
Metaforaszennyezés
#11
Csokitorta
-
Varázstinta
#12
Barby Malik
-
Kitablar
#13
Molly
-
Coffee and Manga
#14
Perpetua feat. Indie
-
Könyvjelző
#15
Kovkira
-
Miss Library
#16
Sol
-
Könyvvadászok

7 megjegyzés:

 1. Élmény volt végigolvasni, mint mindig :DDD Plusz végig ott volt a dolog feszültsége, hogy az én kérdésem az utolsó, és rém kíváncsi voltam a válaszra :DD És... wow. Nem tudom milyen agyfaló démon támadhatott meg, mikor válaszoltam a kérdésekre, hogy ez nekem nem jutott eszembe... épp az említett két Fun szám nagy kedvencem, a dallam, hangzás, szöveg - legfőképp a szöveg - mind nagyon közel áll hozzám... imádom <3 Szóval hatalmas pacsi, jó ízlésed van :DD

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon köszönöm, ezt jól esik olvasni! ^^ Igen, nálam is ez volt, ültem a kérdéseden egy darabig, hogy mit írjak be, de végül a Carry On mellett döntöttem. Volt egy nagyon nehéz időszakom, amikor kb. mindennap meghallgattam és énekelgettem, egyértelmű volt, hogy megtisztelem ezzel a Fun.-t. :)

   Törlés
 2. Nem hiszem el, hogy képes voltál MEGINT kivonni magad a kedvenc álompasi választás alól! :o Hogy tehetted ezt velünk? :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mit mondhatnék, a gonosz zsenialitásom... ;) Én a helyetekben elgondolkodnék, hogy abbahagyom a próbálkozást, úgyse fog összejönni. A véleményemet meg ott láthatod a kérdés kapcsán. :P

   Törlés
  2. "Meg nem hajol. Meg nem rogy. Meg nem törik" - Nem hagyunk fel a küzdelemmel, akkor is választani fogsz :P

   Törlés
  3. Sok sikert! ;) Emberedre akadtál, Gothic!

   Törlés
 3. Ezt elmondhatod te is rólam... :D

  VálaszTörlés