Christmas Tag

2017. december 9., szombat

Ismét eltelt egy év, már vastagon benne vagyunk az év végi hajrában. Itt, a Könyvvadászokon sem állt meg az élet, rengeteget dolgozunk mostanság, ami miatt megritkultak a cikkek és a kritikák, holott bőven van miről írnunk. De a nagy hajtás közepette is van időnk leülni antik hintaszékünkbe, és jó meleg paplanba burkolózva bámulni a hóesést, egy bögre forrócsoki társaságában. Virág javaslatára a Projekthét csapata is összeverődött, hogy ha nem is egy teljes projekthéttel, de egy közös karácsonyi taggel emlékezzen meg a közelgő ünnepről. A bejegyzésünket mindannyian egy időben, pontban 17:00-kor tettük közzé a blogunkon, ezzel is kifejezve összetartásunkat.


RÉTA, a HaBár, a könyves kocsma csapláros nénije:
Emlékszel rá, hogyan tudtad meg, hogy a Mikulás/Jézuska nem létezik? Ha igen, elmesélnéd?
Jött egy gonosz blogger, feltett egy kérdést valami össznépi, karácsonyi kihívás elején, és hát abból már lejött a dolog.  xD Viccen kívül: valahol mindig tudtam, hogy az egészet apuék csinálják. Volt egy-két jel, amiből következtettem, egyszer például december elején apa előadta, hogy nincs karácsonyfatalpunk, úgyhogy a Jézuska nem fog hozni nekünk karácsonyfát (nálunk 24.-én hajnalban a fát is a Jézuska hozta). A testvéreim persze bepánikoltak, de én végig azt mondtam nekik, hogy "Ugyan már, a Jézuska meg fogja oldani". Hadd tegyem hozzá, akkor még én voltam a legfiatalabb a családban. Aztán, amikor a húgom elég idős lett, hogy bevonjuk a játékba, anya elmondta arra hivatkozva, hogy ezentúl mi is segíthetünk a fa díszítésében és becsempészésében.

PERPETUA és INDIE, akiknél már rongyosak a Könyvjelzők:
Karácsonykor veled is könnyebben elszalad a ló könyvvásárlás terén? Magadnak is veszel ilyenkor vagy csak másoktól kapsz?
És igen, ilyenkor teszem fel a kérdést: hogy csinálják egyesek, hogy annyi könyvet vásárolnak maguknak havonta, hogy konkrétan book haul rovatot kell vezetniük? Nem, év közben is alig veszek könyvet (havi 2-3 nem nagy tétel), karácsonykor sincs ez másként. Mivel Levandrával kicsiben ünnepeljük a karácsonyt, az ajándékozás is így történik: ő ad nekem, én adok neki, és kész, ki is merült a könyvvásárlás része a dolognak. Meg aztán, ha már ajándékok, jobban preferálom a kézzel készítettet.

DORKA, az Anya, aki olvas:
Mutass pár olyan könyvborítót, amik a télre és a karácsonyra emlékeztetnek.
Okay, here we go:


Van valamilyen karácsonyi szokásotok?
A veletek való, közös projekthetezés annak számít? :D Nemigen vannak külön bejáratott karácsonyi szokásaink. Annak idején meséltem már a minden évben Levandrának ajándékozott adventi naptárról, talán említettem a karácsonyi filmnézést, a házi készítésű töltött káposztát és a tetemes mennyiségű süteményt. Ezek valamelyest hagyományosak nálunk.

ANNA, akinél az olvasnivaló jön Lap lap után:
Miért várod minden évben újra a karácsonyt?
A pihenésért és a szabadságért. Viccen kívül, maga az ünnep nem jelent nekem olyan sokat, hogy tűkön ülve várjam a Jézuskát, akiről Réta fentebb volt szíves felvilágosítani, hogy úgyse jön el (kösz, cs*szd meg! xD), és mostanában elég ritkán kap el a  karácsonyi hangulat. Viszont a szeretteimmel töltött minőségi idő és a közös élmények számomra mindennél fontosabbak, ami kedvessé teszi nekem az ünnepet. A töltött káposzta is csak ilyenkor esedékes, ami szintén várakozással tölt el, valamint élvezem a lakás feldíszítését. Apropó, azzal is haladni kéne még. :D

NIITAA, egy idegen Niitaabell Világából:
Mely könyvek szerepelnek a karácsonyi kívánságlistádon? Milyen fajta fát preferáltok: műfenyő vagy igazi? + kihívás: építs moly-karácsonyfát!
Korábbi kérdésre adott válaszomnak megfelelően semmilyen konkrét kívánságom nincs. A műfenyőt jobban preferálom, van is egy mutatós darabunk belőle, ami külön fontos nekem, mert közösen vettük Levandrával az első hivatalosan együtt töltött karácsonyunkon. Persze némi greenpeace-es felhangja is van a dolognak: miattam ne vágjanak ki plusz egy élő fát. Szerény áldozat részemről, de már elmondhatom, hogy tettem a környezetemért! :D


Szilárd Láng (@szilard.lang) által megosztott bejegyzés,

Mi az, amit minden karácsonykor meg akarsz tenni / szokás, amit fel akarsz venni, de aztán mégsem teszed meg soha?
Legjobb tudomásom szerint nincs ilyen. Ahogy például az újévi fogadalmakban sem hiszek, az ilyen jellegű karácsonyi szokásoknak sem látom túl sok értelmét. Úgy gondolom, a kikapcsolódásnak szerves része a spontaneitás, ami pedig év közben igencsak hiányzik az életemből, ha belegondolok, milyen szigorú rutin szerint élünk. Úgyhogy nincs konkrét terv, csak a pihenés szándéka és a jó hangulat, a kellemes élmények azokkal, akiket szeretek.

BARBI, akitől egyszer megkérdezem, mi az a "Kitablar":
Karácsonyi hangolódásként szoktál karácsonyi témájú könyveket olvasni?
Sajnos nem jellemző, pedig van egy-két ilyen témájú könyv, ami már régóta figyel a polcról! Például idénre terveztem elolvasni a Kihívások könyvét, de nagyon megcsúsztam A bölcs ember félelme miatt, aminek most tartok kb. a felénél. Még gondolkodtam is, hogy félbeszakítom Dash és Lily történetéért, de ahhoz meg túl izgalmas. :D Visszavonom, Virág, ez talán egy olyan szokás lenne, amit szívesen felvennék.

MOLLY, akinél egyszerre fogy Kávé és Manga:
Hogyan telik nálatok a szenteste?
Általában az ajándékozással kezdjük a hivatalos ünneplést, ilyenkor rendszerint leülünk a fa alá a kis csomagunkkal, amit egy-egy puszi és ölelés kíséretében odaadunk egymásnak. Ezt követi a karácsonyi ebéd, a húsleves és a töltött káposzta (halászlevet nem eszünk, mert Levandra nem szereti a halat). Az ebédet ilyenkor mindig megtiszteljük, gyönyörűen terített asztalnál szoktuk fogyasztani, általában karácsonyi zenékkel a háttérben. Utána egy-egy tányér sütivel lefekszünk az ágyra, és megnézünk egy karácsonyi filmet. Az első közös karácsonyunkon a karácsonyfa mellett aludtunk a földön. :)


ANITIGER, akit Hagyni kell, ha Olvas:
Milyen lenne számodra a tökéletes Karácsony? Emlékeztet gyermekkorod Karácsonyaira?
Őszintén szólva nem hiszek a "tökéletes karácsonyban": Nem hiszem, hogy valahol meg van írva,
hogy ez az ünnep csak akkor tökéletes, ha ez és ez és ez történik. Úgy értem, nem tudok olyan dologról, ami tökéletessé tenné az ünnepet. A gyermekkorom karácsonyait meg annyira nem szeretném visszaidézni, rendszerint kínos feszengéssel teltek. Az ünnepben számomra tényleg inkább csak az a fontos, hogy azzal töltsem, akit szeretek, olyan dolgokkal, amiket szeretek csinálni, szabadon, magam mögött hagyva a hétköznapi feszültségeket.

Ismerős lehet az iskolából mindenkinek a télapós/karácsonyos meglepetés húzás… Az ez évi első olvasmányod főszereplőjének milyen ajándékcsomagot állítanál össze? (Fontos: az anyagi oldal nem téged terhel, úgyhogy tegyél bele egy könyvet is)
Amennyire féltem, hogy poénból beírsz egy "Melyik könyves fiút smárolnád le a fagyöngy alatt?" című sztorit, annyira kreatív kérdéssel álltál elő. Nagyon tetszik! :D Na már most, a moly szerint az első idei olvasmányom a Lélekvesztők volt, aminek meg aztán van több központi szereplője is... Könnyebbet és kettőt! De mivel a dolog anyagi oldala nem engem terhel, visszaadnék egy kicsit Charlotte-nak abból, amit elveszített. Vennék neki egy új házat, aminek a kulcsait a mikuláscsomagba tenném, mellette egy bankkártyával egy kisebb összeggel, meg még egy repülőjegyet és egy utalványt valami francia wellness-üdülőbe, hogy egy kicsit elszakadjon a halottaktól. Legyen egy könyv is? Mondjuk Neil Gaimantől a Csillagpor. Abból megtanulja, hogy igenis lehetséges boldog beteljesülés két külön világból való szerelmes között.

Kaptál már olyan ajándékot, aminek nem örültél? Mi volt az? Hogy kezelted a helyzetet?
Bizony, kaptam! A szüleim kifogytak az ötletekből, amikor elkezdtem jobban érdeklődni a számítógépek iránt, és mivel gyerekkori szokásomhoz híven nem kértem semmi konkrét dolgot ajándékba, úgy döntöttek, inkább vesznek nekem egy dobozos videojátékot, az Oil Tycoont. Már nem emlékszem, miért nem örültem neki. De tizenhárom évesen nagyon diplomatikusan kezeltem a dolgot: nem mutattam ki. Úgy tettem, mintha örülnék neki, utána még játszottam vele pár hétig, hogy lássák, milyen boldoggá tettek, aztán persze a lemez maradt a dobozában.

NEVERHOOD, aki lelkesen vezeti Önnön Naplóját:
Mik azok a témák (közéleti, kulturális, szociális, bármi), ami számodra NEM jöhet szóba szenteste vagy karácsony napján a családi asztalnál beszélgetés közben?
Na most ez egy paradox kérdés, mert az egyik oldalról nézve nemigen van olyan, hogy nem tudok beszélgetni egy bármilyen témában akárkivel, Másrészt viszont a kérdésben említett kategóriákban úgy am bloc nemigen beszélgetnék karácsonykor. Szó sincs arról, hogy ezeket még említeni is tilos lenne, csupán azt gondolom, van bőven más témánk Levandrával, pláne karácsonykor.

És persze ne feledkezzünk meg a többiekről, akik ezúttal nem tettek fel kérdést:

VICKY, aki Három Nézőpontból is értékeli a könyveket,
HIKARI, akinél nyitva áll Írásai Tárháza,
KOVKIRA, leánykori nevén Miss Library,
SÁRA, akinek legális bűn a Metaforaszennyezés,
CSENGE, aki Varázstintával ír,
ASHLEY REDWOOD, aki Könyvek Virágát szedi a mezőn,
és VALENTINE WIGGIN, akinél megtalálja helyét Tudomány és Fantasztikum.

Mindannyiótoknak kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!

4 megjegyzés:

 1. Hát ez remek és kreatív lett! Bár igazából pont erre számítottam tőled :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon köszönöm, kedves tőled! ^^ Magasra tettem a lécet magam előtt? Jellemző... :D

   Törlés
 2. Szuper mint mindig ^^ <3 És ez, ahogy a kérdezőket felvezetted blogcímmel együtt, baromi kreatív, nagyon tetszik :DD

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! :) Igazándiból a te blogod neve adta az ötletet, mondom, csak megcsinálom a többinél is. :D

   Törlés