Teaszünet-díj – The Tea Break Award!

2017. december 28., csütörtök

A Könyvvadászok lassan kétéves fennállása óta már a második díjában részesül. Az első körben a Liebster Blog Awardot nyertük el, melyre Gothic és Wandamaci jelöltek minket, akiknek ezúton ismételten köszönjük. Most egyszerre két blogger társunk is úgy gondolta, hogy megajándékozna minket egy új trófeával. Mindkettőtöknek hálásan köszönjük, Réta és Gothic! A díjat és a vele járó kérdéseket ezennel hivatalosan is átvettük!

Következzenek a szabályok:
1. Köszönd meg a jelölést annak, akitől kaptad a díjat, említsd meg és linkeld be a blogját. Másold be a szabályokat a bejegyzésedbe te is.
2. Mielőtt megválaszolnád a kérdéseket, illessz be egy idézetet, amiről azt gondolod, hogy a legjobban illik hozzád, jellemez téged.
3. Válaszold meg a 8 kérdést, amiket a téged díjazó blogger tett fel.
4. Írj újabb 8 kérdést, amiket majd a te jelöltjeid fognak megválaszolni.
5. Jelöld meg azokat a bloggereket a blogjaikkal együtt, akiket megjutalmazol a díjjal, s magyarázd meg pár szóval, miért pont rájuk esett a választásod.
+1. Kívánj valami szépet az általad díjazott bloggereknek.
Az idézeteink:

Levandra:
Az író egy emberben foglyul ejtett világ. - Victor Hugo
Éppen ma láttam Facebookon és majdnem megkönnyeztem, mert így érzem magam. Csak nem egy világ van bennem, hanem számtalan, amire örökös késztetést érzek, hogy kiírjam magamból.

Sol:
If somebody tells you that there's a rule, break it. - Hans Zimmer
Szeretek hinni abban, hogy ha akarom, mindenre képes vagyok. Számtalan lehetetlennek tűnő helyzetben sikerült már ezt bizonyítanom. Ez az idézet pedig megerősít ebben a filozófiámban, ráadásul a kedvenc zeneszerzőmtől.



1. Mi a jelenlegi legnagyobb életcélod?
Levandra: A saját tulajdonú lakás. Minden rezdülésemmel érte áhítozom és minden cselekedetem azért van, hogy közelebb kerüljek hozzá. Remélem, megvalósul.
Sol: Szintén a saját lakásunkra vágyom a legjobban. Tulajdonképpen már jó ideje afelé tartunk, és folyamatosan látható ebben valami fejlődés, úgyhogy szerintem előbb-utóbb biztosan meglesz.
2. Melyik elért eredményedre vagy a legbüszkébb?
Levandra: Biztos nem ilyesmire vagytok kíváncsiak, vagy nem erre számítottatok, de a legbüszkébb arra vagyok, hogy sikerült felgyógyulnom egy olyan betegségből, amiben akár meg is halhattam volna.
Sol: Arra, hogy eddig minden nehéz helyzetből sikerült kikeverednem, az esetek döntő többségében segítség nélkül, a saját erőmből.
3. Melyik könyvet ajánlanád nekem, amit még nem olvastam?
Levandra: Ó, annyi mindent olvastál már! Mit szólnál Veronica Roth: Árnyak és jelek c. könyvéhez? Ne dőlj be a sok negatív kritikának! ;)
Sol: Döbbenten tapasztaltam, hogy te még nem olvastad a Ready Player One-t! Tessék mihamarabb pótolni ezt a hiányosságot! Hidd el, megéri.
4. Mi a legidegesítőbb klisé, amivel könyvekben találkozni szoktál?
Levandra: Izé... minden klisét utálok, ha az író nem képes egy magasabb szintre emelni. Akkor megbocsátok érte, ha valami újat tud mutatni.
Sol: Gödröcskék! Rohadt gödröcskék! Mindenütt!
5. Szoktál éves olvasási célt állítani magadnak? Ha igen, idén eléred? Jövőre fogsz állítani?
Levandra: Tavaly óta a 100 könyv a célom minden évben. Idén nagyon sok vastag könyvet olvastam, így kell még 3-4 könyv, de szerintem az bőven meglesz. Hosszú történeteket már csak jövőre tartogatok.
Sol: Nem szoktam konkrét célt felállítani az olvasásban, és nem is látom értelmét. Azért olvasok, mert szeretek olvasni, ez nem lóverseny. :) Amúgy a tavalyi évhez képest idén nem sok könyvet olvastam - annál több tananyagot.
6. Hogy nézne ki álmaid kéglije?
Levandra: Letisztult, egyszerű skandináv otthon, ami macskakompatibilis, világos és könnyen takarítható. A másik verzió egy gerendaház. Egyelőre nem tudok dönteni, de úgy is jó, ha egymást követik.
Sol: Csendes, nyugodt, világos, tágas és az enyém. Tulajdonképpen ennyi. Ha nem tűnök pofátlannak, egy kandallónak és előtte egy kényelmes fotelnek azért nagyon örülnék.
7. Mit szeretnél kapni karácsonyra?
Levandra: Pihenést. Komolyan. Hétfő reggeltől vasárnap estig dolgozom. Szeretnék három napig semmit sem csinálni, csak élvezni az ünnepet.
Sol: Nagyjából ugyanerre vágyom. Semmit sem szeretnék jobban egy kis lazításnál, az állandó feszített tempó mellett nincs túl sok lehetőségem rá év közben.
8. Szereted a forralt bort?
Levandra: Semmi bajom az ízével, finom is, de nem fogyasztok alkoholt. Elvből sem és a gyógyszereim is összevesznének vele, így nálam kerülendő.
Sol: Igen, feltéve, ha jól van elkészítve. Ittam már ismerős által készített, házi forralt bort, ami kegyetlenül rossz volt. De Levandrához hasonlóan én is absztinensnek számítok, nagyon-nagyon ritkán iszom alkoholt.



1. Melyik kedvenc könyvedből látnál szívesen egy adaptációt és melyik az, amelyiktől reméled, a rendezők távol tartják a mancsaikat (nem találnának megfelelő színészt, a világ képernyőre vitelét úgyse oldanák meg elég élethűen stb) ?
Levandra: Minden népszerű könyvből adaptáció készül és ennek nem örülök. Nem tudok leülni úgy, hogy ne bosszankodnék rajta, mennyire kitekerték. Reménytelen küldetés lenne... DE! Ne csináljanak sorozatot A Gyűrűk Urából!
Sol: A könyv elolvasása óta kíváncsi vagyok a Ready Player One filmes változatára, szerencsére már nem kell sokat várnom, mire megnézhetem. Viszont reméltem, hogy A hollófiúkból nem készül film, de hát... Félek, lerombolja a képeket a fejemben.
2. Mi az az emberi rossz szokás, amivel a legjobban az agyadra lehet menni?
Levandra: A nyavalygás és a kishitűség. A kettő együtt pedig borzalmas. Nehéz egy picit pozitívnak lenni? Tessék megpróbálni, a világ is jobban kinyílik és észrevesszük azokat a lehetőségeket, amik felett elsiklottunk!
Sol: Az ostobaság, azzal ki lehet kergetni a világból. Az a baj, hogy egyre kevesebb az értelmes ember, ráadásul ők kerülnek elnyomásba és az ostobák veszik át az uralmat. Ez a világkép már bőven megérett a pusztulásra...
3. Melyik már nem élő szerző dedikálásán vennél részt a legszívesebben és mit kérdeznél az írótól, mikor sorra kerülsz?
Levandra: Tolkien. Megkérném, hogy meséljen a hobbitok eredetéről. 
Sol: Csáth Géza. Egyszerűen annyira beteg, amiket írt, hogy érdekelne, mennyire voltak a történetei alapjai valóságosak.
4. Ha egy fantasy könyvből kiemelhetnél egy lényt háziállatnak vagy egy mágikus elemet, mire esne a választásod és melyik történetből?
Levandra: Még több háziállat? Lüszi mellé? Akkor inkább a mágikus képesség! Mondjuk, hogy a főzést és az írást összetudjam hangolni, és ne égessem le az ebédet, amikor elfeledkezem róla írás közben. Talán Mrs. Weasley a segítségemre lenne valami praktikus varázsigével.
Sol: Gyerekkorom óta betegesen vonzódom a griffekhez. De olyannyira, hogy szerintem nekem griff a patrónusom, a daimonom, a totemállatom és a szellemi vezetőm. Ha bárkitől bármilyen griffes relikviát kapok, a szívembe zárom az illetőt. Van még kérdés?
5. A legutóbbi olvasmányod fő gonosza szerinted melyik előadó zenéjét kedvelné?
Levandra: Legutóbb Neil Gaiman és Terry Pratchett: Elveszett próféciák című könyvében voltak démonikus lények, bár gonosz éppen nem volt Crowley, de egyértelműen a pokol a Queenért rajong. Szerintem nagyon jó ízlésre vall.
Sol: Simán el tudom képzelni, hogy Kavinsky az Álomtolvajokból Pendulumot vagy The Prodigyt hallgat. Mondjuk, akkor még talán ki is jönnénk egymással.
6. Ha választhatnál, Narniába, Westerosba, Középföldére vagy a Roxfortba utaznál? (Nincs kibúvó! Csakis egyet lehet választani)
Levandra: Mondjuk úgy, hogy Középföldén keresztül Roxfortba. De ha csak egyet választhatok, akkor egyértelműen Középfölde lenne az úticélom.
Sol: Westerosba! Középföldét és a Roxfortot már elég jól ismerem, Narnia világában meg még egyáltalán nem merültem el. Még a feketét is felöltöm, ha kell!
7. A meseátírások korát éljük... te melyik történetet alapjának újragondolásával írnál könyvet?
Levandra: Soha, soha, soha! Nem szeretem ezeket a könyveket!
Sol: Nekem a mesék maradjanak meg mesének! Nem értek egyet azzal, hogy mindenféle mesterkélt átiratokat csináljanak belőlük.
8. Mennyire vagy rigolyás a spoilerekre?
Levandra: Annyira nem leszek zabos tőle. Mondjuk Sol minden általa olvasott könyvet elspoilerez még olvasás közben, ezért nem olvasom el én is azokat! 
Sol: Nem kimondottan zavarnak a spoilerek. De ha már Levandra ezt így felhozta, ő sem különb nálam e téren. :D


A mi kérdéseink:
1. Milyen nasit és innivalót választasz olvasás mellé?
2. Milyen számodra az ideális körülmény az olvasáshoz?
3. Mennyire tudsz azonosulni az általad olvasott könyvek főszereplőivel?
4. Melyik olvasmányod volt számodra Az Év Könyve 2017-ben?
5. Milyen könyves relikviának örülnél, ha megkaphatnád? (Értsd: pl. egy valódi varázspálca Ollivander boltjából, egy braavosi érme, Arwen ékszerei...)
6. Olvastál már olyan hangulatú vagy témájú könyvet, ami rád egyáltalán nem jellemző? Milyen élmény volt?
7. Melyik könyvhősre tekintesz példaképedként, és miért?
8. Melyik könyvszereplőt küldenéd szíved szerint átnevelőtáborba?


Wandamaci, a Wandamaci (könyv)birodalma bloggerinája, mert a könyvértékeléseken kívül is sok más érdekes tartalmat kínál olvasóinak,

Kathryn, a Simple Autumn bloggerinája, akinek nagyon szeretjük az őszinte értékeléseit és véleménynyilvánításait,

Cleaveland, a World of Cleaveland bloggere, aki eszméletlen novellákat ír, melyekből még többet szeretnénk olvasni a blogján.


6 megjegyzés:

  1. Még egyszer köszönöm a kitöltést :)
    A gödröcskés részen hangosan felnevettem, Sol. Szívemből szóltál :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi pedig nagyon köszönjük a díjat, igazán megtisztelő volt. ^^ De most őszintén, minden pasi a rohadt gödröcskéi miatt vonzó? Erre most tudnék írni egy nagyon beteg kommentárt, de inkább nem teszem... xD

      Törlés
    2. Kár, kíváncsi lennék rá... :c Én nem tudok nyilatkozni, mi akkora húzóerő a kátyúkban, mindenhol beléjük futok, de engem nem nyűgöznek le... bár lehet, túlságosan szem orientált vagyok xD

      Törlés
    3. Azt a kegyetlen hasonlatot! Mindenhol belefutsz a kátyúkba, és téged nem nyűgöznek le. xDDD Kérdezz meg bárkit, aki autót vezez, osztani fogja a véleményedet. :D

      A poén annyi lett volna, hogy amelyik csaj a pasi gödröcskéiben gyönyörködik, még nem látta a... dolgait. xD

      Törlés
    4. Á, szóval eddig rossz körben próbáltam olyan emberre akadni, aki osztja a véleményemet... xD

      Törlés