A Book tag, amire Csekő Ákos hívott ki minket

2018. január 6., szombat

Köszönjük a kihívást, Ákos! :D

1.) Puha vagy kemény táblás?
Levandra: Cipelni nehezebb a kemény táblást a táskámban, de ha mondjuk valaki egész véletlenül megtámadna a metróban és meglendíteném a táskámat, azt hiszem, a kemény táblás hatékonyabb lenne. Egyébként szívesebben látom a kemény táblás verziót a könyvespolcomon!
Sol: ... Vagy e-könyv. ;) Amúgy a kemény táblások lényegesen elegánsabbak, tartósabbak, sőt, hasznosabbak is! Ha ki akarod tölteni a feszültségedet, csak vedd elő egy utált könyved kemény táblás verzióját, tedd rá a papírodat, és képzeld, hogy grafikus vagy!

2.) Online vagy könyvesbolti vásárlás?
Levandra: Könyvesbolt. Bár a gyorsaság és a praktikusság híve vagyok, de ruhát is személyesen veszek, nem rendelem. A könyvnél is ugyanolyan fontos, hogy meglegyen a vásárlás élménye.
Sol: Egyértelműen könyvesbolt. Akkor biztosan tudom, hogy mit kapok a pénzemért, hiszen ott vagyok és én magam választom ki. Új, ismeretlen könyv esetén meg aztán pláne, hisz könnyen beleolvashatok a tartalmába, hogy lássam, érdekel-e.

3.) Trilógiák vagy sorozatok?
Levandra: Ha lehet, inkább egyik se, mostanában kezembe sem veszek olyan könyvet, amiről tudom, hogy három vagy akár több kötetes, de még nem jelent meg mind az összes rész. Nem bízom a kiadókban, csalódni meg nem szeretek!
Sol: Mivel gyakorlatilag a trilógia is sorozat, akár a sorozatot is választhatnám. Mégis inkább a trilógiákat mondanám, talán nagyobb az esélye, hogy nem kaszálják el a sorozatot, ha csak három kötetből áll... Habár nem kevés példa volt rá eddig.

4.) Hősök vagy rosszfiúk?
Levandra: Rosszfiúk. Micsoda kérdés ez? Loki, Tél katonája, Kylo Ren, Eric Cartman,  Tybalt...
Sol: ... Vagy rossz kislányok?! :D Hősök. Jacob Portman, Wade Watts, Pókember, Kvothe, Sol...
5.) Melyik az az egy könyv, amit mindenkivel elolvastatnál?
Levandra: Bármit, akkor legalább minden ember elmondhatná magáról, hogy egy könyvet elolvasott életében! :D
Sol: A szél neve! Egyszerre mese, fantasy, kaland, romantikus... Kötelező darab!

6.) Ajánlj egy alulértékelt könyvet:
Levandra: Öööö... az év végi akciókról, azt hiszem már lecsúsztunk.  ;)
Sol: Várj, olyat, ami mások által alulértékelt, általam viszont kedvelt, vagy olyat, amit én értékeltem alul? Első változat: Árnyak és jelek. Méltatlan hozzá az a sok 3 csillagos értékelés, ez egy kiváló fantasy, gazdagon kidolgozott világgal, érdekes történettel és megdöbbentően hiteles karakterekkel! Csak ajánlani tudom! Második változat: Ha garantált szórakozásra, tetemes mennyiségű perverzióra és nyers, állatias szexre vágysz, olvasd el az Aktust! Hidd el, még az agyadat is szétb*ssza!
7.) Melyik volt az utolsó könyv, amit megvettél?
Levandra: Könyvtárba járunk, ezért nagyon kell erőltetnem a memóriámat, mikor vásároltam utoljára. Általában kapni szoktam a könyveket. Ja... megvan! A Sötét játszmákkal leptem meg legutóbb Solt!
Sol: A szolgálólány meséje. Kifizették az év végéig ki nem vett szabadságaimat, gondoltam, megajándékozom Levandrát valamivel. Még nem kezdte el olvasni, de az 1984 tetszett neki, de a sorozatból már megnéztünk egy-két részt, és nagyon érdekelte a könyvváltozat.
8.) Mi volt a legfurcsább dolog, amit valaha használtál könyvjelzőnek?
Levandra: Egy ötszázas, egy számla, márkajelzéses ruha címke, mobiltelefon... találékony vagyok. De készítek könyvjelzőket magam is, csak éppen akkor nincsenek kéznél.
Sol: Papír zsebkendő, sorszám a postáról, ceruza... Pedig kaptam egy barátomtól két mandalás könyvjelzőt, de épp valamelyik könyvben jelölnek egy fontos idézetet, amit azóta se írtam fel sehová.
9.) Hosszú vagy rövid könyvek?
Levandra: Mindegy, csak jó legyen.
Sol: Figyelj, imádtam A brosst, és imádom A bölcs ember félelmét is. Szerinted?

10.) Hosszú vagy rövidebb fejezetek?
Levandra: Rövid, amit éppen elolvasok addig, amíg felforr a tésztavíz!
Sol: Pont akkorák, amikbe belefér az adott cselekményrész.

11.) Karakter vagy cselekmény?
Levandra: Nem elégszem meg a vagylagos lehetőséggel. Akkor jó egy könyv, ha minden egyben van.
Sol: Csatlakozom Levandrához! Hiába jó az egyik, ha a másik pocsék.

12.) Nevezd meg az első három könyvet, ami eszedbe jut
Levandra: Sosehol, Hétfejű tündér... Lázadó vagyok, és csak kettőt írok! :P

13.) Mik azok a könyvek, amik megnevetettnek vagy megríkattak?
Levandra: Ritkán sírok könyveken, inkább kerülöm is ezeket. Jobban szeretek nevetni a könyveken. Most éppen G. Szabó Judittól olvasom már ezredjére a Mari, ne bomolj!-t, Kovács Anikó dumáival semmi sem érhet fel!
Sol: Mindkettőben többször is volt már részem, de csak hogy a leghangsúlyosabbakat említsem: a Hadd mondjam el...-nek sikerült megríkatnia, és soha olyan jól nem szórakoztam még könyvön, mint Az élet esszenciáján.

14.) A mi világunk vagy kitalált világok?
Levandra: A mi világunk már nagyon unalmas, én meg szeretek új dolgokat felfedezni, úgyhogy jöhetnek mások világai is!
Sol: Határozottan a kitalált világok! Egyrészt a változatosság miatt, másrészt szeretem látni, mi van egy másik ember fejében. Viszont a kettő keveredése általában annyira nem tetszik, bár vannak kivételek.

15.) Ítélsz könyveket borító alapján?
Levandra: Nem. Embert sem, könyvvel, miért tenném? 
Sol: Erre eddig csak egyszer volt példa. Keservesen csalódtam.

***

Kihívottjaink: VickiUjj, Deidra Nicthea és Bartók Brigitta. :)

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése