Seasons of Book Blogging

2018. január 3., szerda

Akik kétéves fennállása óta követik a Könyvvadászokat, már tapasztalhatták, hogy nemigen szoktunk évértékelőket írni. Egyszerűen csak az olvasás szeretetéért olvasunk, nem statisztikai adatokért. Most mégis lehetőségünk nyílt összegezni a 2017-ben tapasztalt olvasmányélményeinket, méghozzá egy nagyon jól megszerkesztett book tag segítségével. A Seasons of Book Blogging az év 12 hónapjára, és azok hangulatára lebontva teszi fel kissé amerikanizálódott kérdéseit, a tavalyi évre vonatkozóan. Köszönjük a kihívást Virágnak, a Never Let Me Know bloggerinájának!


JANUÁR
KEZDŐDIK AZ ÚJÉV
Mi volt az újévi fogadalmad idén? Betartottad?

Levandra: Mi lett volna? Természetesen fogyókúra! Sikerült is! Aztán ősszel visszaszedtem minden leadott kilót. Becsszó nem volt nagy zabálás, csak a pajzsmirigyem egy kicsit elszállt. Így aztán van értelme a fogyókúrának, ugye? Dühös is vagyok, de csak azért is megpróbálom újra! Egyébként, amit terveztünk változásokat, mind maradéktalanul meg tudtunk valósítani és pozitívba mozdítani a mérleget. Na, és sikerült újraolvasnom a Harry Pottert is!

Sol: Nem rémlik, hogy valaha is kötöttem újévi fogadalmat. Azonban, mióta Levandrával vagyok, hagyományosan minden Szilveszterkor megbeszéljük, minek szenteljük a következő évet, mi a célunk, amit az adott évben el akarunk érni. 2017-et a változás évének szántuk, amikor a korábbi évek hanyatlását fejlődéssé fordítjuk. Ez pedig maradéktalanul bejött. :)

FEBRUÁR
A PÁRKAPCSOLATOK HÓNAPJA
Melyik a kedvenc könyves párod?

Levandra: Meg és Simon a Vörös betűkkel című könyvből. Kicsit zavarba jöttem a kérdéstől, mert szándékosan nem olvasok romantikus könyveket, végigfutottam az elmúlt év olvasmánylistáján és rájuk esett a választásom. Szeretem az ilyen tökéletlen szerelmet, mint az övék, ami éppen csak kibontakozóban van és semmi nyálas csöpögés, csak egy leheletnyi humorral megfűszerezve, és már mindenki tudja, mi a helyzet, csak ők nem! :D

Sol: Cyra és Akos az Árnyak és jelekből. Több jelöltem is lett volna a címre, de az ő kapcsolatuk tetszett a legjobban az évben. Nem volt lángolás, elhamarkodott egymásba esés, túlzó szerelem. Lassan ismerték meg egymást és finoman, lépésről lépésre közeledtek egymáshoz, mire összejöttek. A sok RJ-szindrómás párhoz képest az ő kapcsolatukat képes voltam elhinni és elfogadni a legelejétől kezdve.

MÁRCIUS
A SZERENCSE ÉS AZ ÚJ KEZDETEK HÓNAPJA
Egy könyv vagy könyvsorozat az évből, amit szívesen olvasnál újra úgy, mintha soha nem olvastad volna korábban

Levandra: A Vörös betűkkel olyan olvasási élményt adott, amit jó lenne újra átélni. Imádom az újdonság varázsát!

Sol: A királygyilkos krónikája. Mindkét olvasott rész teljesen lekötött, ráadásul az eddigi leghosszabb könyvek voltak, amiket valaha olvastam. A történetük lenyűgöz az első oldalaktól, mostanáig nehezen tettem túl magam az élményen, és a sorozat eddig három zenetémát ihletett nekem. Remélem, hamarosan megoszthatom veletek is. :)

ÁPRILIS
EGY TELJESEN ÁTLAGOS HÓNAP
Egy könyv, amit annyira hype-oltak, hogy túl nagy elvárásokkal indultál neki, de csalódtál

Levandra: Szerencsére elég ritkán nyúlok mellé, igyekszem úgy kiválasztani a könyveimet, hogy ne okozzanak csalódást és ha már úgy döntöttem, hogy elolvasom, akkor nagyon akarom szeretni a könyvet. De azért idén is sikerült belefutnom ilyen könyvbe, amit nagyon sajnálok! Marissa Meyertől ilyen volt a Cinder, és bár el fogom olvasni a folytatást, mert érdekel, hogy mi fog történni, de azt hiszem, ebben az esetben nem én vagyok a célzott közönség. Felemás érzés ez nekem, mert olyan jó szívvel ajánlották és nagyon akartam, hogy jó legyen.

Sol: Csak én hiányolok innen valami megjegyzést a Bolondok Napjára? :) Válaszként a kérdésre: a Lélekvesztők. Nem volt túl nagy csalódás, de az év első könyveként sokkal többet vártam. Egyszerűen képtelen voltam meglátni benne azt, amiért mindenki rajongva beszél erről a könyvről, számomra rendkívül gyenge olvasmány volt. Különös párhuzam, hogy az idei első könyvem sem kezdődik túl biztatóan.


MÁJUS
A HÓNAP, MIKOR MINDEN VIRÁGZIK
Egy könyv, ami kellemes meglepetést nyújtott.

Levandra: Az elveszett próféciák. Előtte se Neil Gaimantől, se Terry Pratchett-től nem olvastam, és szkeptikus voltam amiatt, hogy két név is fémjelzi a művet. Hát tévedtem. Minden sorát imádtam és rég nevettem ennyit könyv olvasása közben!

Sol: A Szólít a szörny. Már a fülszöveg és a koncepció is lenyűgözött, de nem számítottam rá, hogy ennyire megérint majd ez az egyszerű történet. Imádtam minden sorát, hátborzongatóan ismeri az emberi lelket és döbbenetesek a tanulmányai. Csak ajánlani tudom!

JÚNIUS
A SZÜNET IDEJE
Egy könyv vagy műfaj, amihez akkor fordulsz, ha egy kis kikapcsolódásra vágysz

Levandra: Szívesen olvasom újra gyerek korom rövidke könyveit, idén Kovács Anikóval kapcsolódtam ki, G. Szabó Judit hihetetlen karakterével, aki mindig vidám perceket lop az életembe. Néha érdemes beleásni magunkat a magyar írók könyveik közé is, igazi kincsekre bukkanhatunk!

Sol: Éppen idén olvastam újra már többedszerre Az alkimistát. Minden alkalommal adott valami újat, hol reményt, hol biztatást, hol visszaadta az álmaimba vetett hitemet. Ez egy nagyon alulértékelt könyv, holott döbbenetes élményt adhat azoknak, akik hajlandóak elvonatkoztatni a regényekhez fűzött elvárásoktól, és egyszerű példázatként vagy Bibliaként kezelni.

JÚLIUS
A FÜGGETLENSÉG ÜNNEPLÉSÉNEK HÓNAPJA
Egy könyv, ami tűzijátékokat gyújtott benned

Levandra: Az Árnyak és jelek, mégpedig Cyra miatt. Az a lány nagyon fel tudta kavarni az érzelmeimet, nagyon megkedveltem őt és szorítok, hogy itthon is kijöjjön a folytatása a könyvnek, mert tudni akarom, hogyan alakul a sorsa.

Sol: A Végtelen horizont. Egyszerűen annyira izgalmas, olyan fordulatos és olyan hitelesen kidolgozott, hogy teljesen elvesztem a világában. Az én szememben Wee művei alapműnek számítanak, ráadásul a tudat, hogy egy magyar írónő könyveiről van szó, még inkább boldoggá tesz, és visszaadja a hitet a hazai irodalomban, amit annyian megtépáztak már bennem.

AUGUSZTUS
AZ ÉV LEGMELEGEBB HÓNAPJA
Egy feltörekvő szerző, aki hamarosan híres lesz

Levandra: Hát ööö... itt most amatőr íróra kell gondolni? Nyilván. Ha már publikált írót említenék, megsérteném! :D

Sol: Láng Emi. Ha még nem hallottad a nevét, bizonyára nem olvasod a blogunkat, ez esetben pedig mondd csak, mit keresel itt? :D Jelenleg két művet ír párhuzamosan, az egyik, A Fekete herceg Wattpaden már többször is népszerűségi rekordokat döntött, ráadásul most tette közzé egy hosszabb novelláját ingyen letölthető formában a Smashwordsön. Nézd meg a blogját is, csak ajánlani tudom. ;)

SZEPTEMBER
AMIKOR A DIÁKOK VISSZAÜLNEK AZ ISKOLAPADBA
Egy könyv, amit az iskola miatt kellett elolvasni, de tetszett

Levandra: Ha nem is iskola miatt, de Sol kedvéért a Rubin és füst volt az. Imádtam a világot, amiben játszódott és a történet is hamar magával ragadott.

Sol: C# programozás lépésről lépésre. Fogadok, nem erre számítottál. :D 2017-ben fejeztem be rendszergazdai tanulmányaimat, és a suli filozófiájának megfelelően némi programozást is tanultunk. Reiter István könyve sokat segített az analitikus gondolkodás elsajátításában és a programozás megértésében, és nagyon megszerettette velem a szakmát. Leendő informatikusoknak kötelező!


OKTÓBER
HALLOWEEN HÓNAPJA
Egy szereplő, akinek szívesen beöltöznél Halloweenkor

Levandra: Mary Poppins karaktere mindig is vonzott. Megpróbálom adni a szigorú nevelőnő karakterét, de nem ígérek semmit! Legfeljebb gyakorlom a szemöldökráncolást a tükör előtt.

Sol: Szívesen bújnék egy Roxfortos diák bőrébe, és ha már olvastam Az elátkozott gyermeket, kipróbálnám magam Scorpiusként. Tetszik benne, hogy se nem gonosz, se nem túl jó, a mágia iránti vonzalmamat is kiélhetem, szóval ideális megoldás lenne. :D És most elbeszélgetek egy kicsit Ollivander barátommal arról a pálcáról...

NOVEMBER
A HÓNAP, AMIKOR ARRA EMLÉKEZÜNK, MENNYI MINDENÉRT LEHETÜNK HÁLÁSAK
Egy könyv, aminek sokat köszönhetsz

Levandra: A Skorpió Vágta. Ami tetszett is, meg nem is. Neki köszönhetem, hogy megértettem, hogy minden jó író hibázik. Szeretem Maggie-t és a könyveit, tökéletesnek tartottam és azt hittem, nekem is annak kell lennem, amihez, úgy éreztem, nem tudok felérni. De ő is tud hibázni, ő is ember. Egy kicsit sikerült lefaragnom a maximalizmusomból és talán bátorságot is merítettem, hogy ne féljek, ha hibázok. 

Sol: A Sötét játszmák kikapcsolódást nyújtott a vizsgaidőszakom alatt, ráadásul felidézte bennem a Sötét elmék közben szerzett jó élményeimet is. Imádtam a könyvet, a sok tananyag mellett üdítő változatosságot jelentett. Azóta sem győzök hálálkodni Levandrának, amiért megszerezte nekem. Alig várom, hogy olvashassam a harmadik részt.

DECEMBER
AMIKOR A BARÁTOK ÉS A CSALÁD ÖSSZEÜL
Egy könyv, amit szívesen adnál ajándékba

Levandra: Az Északi mitológia. Éppen téli estékre való olvasmány, amit az egész család tud élvezni. 

Sol: Ha ajándék, a Dreamologyt ajánlom! Noha korántsem tökéletes a könyv, a kis meseszerű álomvilágával, a kellemes romantikus szállal és a maga apró kis őrültségeivel nagyon szívet melengető olvasmány. Egy hosszabb, bonyolultabb könyv után lazításnak tökéletes lehet.

***

Még egyszer nagyon köszönjük a kihívást, Virág! :)

Kihívottjaink pedig: Kovkira a Miss Library blogról, Cleaveland a World of Cleaveland blogról és Molly a Coffee and Manga blogról.

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése